Mrożenie masła — tak czy nie?
Zaopatrzyłeś się w większą ilość jedzenia i nie chcesz, by zgromadzone zapasy poszły na marne. Stąd pojawia się pytanie o masło, którym ochoczo smarujemy kanapki lub wykorzystujemy w daniach na ciepło. Niejednokrotnie korzystamy z promocyjnych cen w sklepie, które zachęcają do kupienia większej ilości. Okazuje się, że masło można bez problemu zamrażać. Dzięki temu zachowuje świeżość na dłużej. Jego odpowiednie przechowywanie w niskiej temperaturze skutecznie przedłuży przydatność do spożycia.
Jest to produkt tłuszczowy o stosunkowo niskiej zawartości wody, dlatego dobrze znosi warunki chłodnicze. Trzeba jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach.
Jak długo można mrozić masło?
Zamrażanie ma wiele korzyści. Zyskujemy stały dostęp do zapasów i unikamy marnowania jedzenia. Nie należy jednak przechowywać masła w zamrażarce w nieskończoność. Dlatego tak ważne jest opisywanie opakowań z mrożonkami szczegółową datą. Masło można mrozić przez okres od 6 do nawet 9 miesięcy. Należy podkreślić, że najwyższą jakość zachowuje jednak przez pół roku. Po upływie tego czasu, choć nadal nadaje się do spożycia, mogą pogorszyć się jego walory smakowe i zapachowe.
Jak prawidłowo mrozić masło? Podstawowe zasady
Aby masło po rozmrożeniu nadal smakowało świeżo, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad mrożenia.
-
Przede wszystkim w zamrażarce umieszczaj wyłącznie świeże produkty. Mrożenie przeterminowanych artykułów spożywczych lub żywności, która nie jest już pierwszej świeżości, to strata czasu, energii i miejsca w zamrażalniku.
-
Masło zamrażaj w oryginalnym opakowaniu. Warto owinąć je folią spożywczą, a następnie umieścić w szczelnym woreczku strunowym lub pojemniku przeznaczonym do mrożenia.
-
Podziel masło na porcje. Jeśli nie planujesz zużyć całej kostki jednorazowo, warto podzielić ją na mniejsze kawałki. Dzięki temu rozmrozisz tylko tyle, ile jest aktualnie potrzebne w kuchni.
-
Zadbaj o temperaturę. Optymalne warunki w zamrażarce to -18°C. Taka temperatura pozwala na dłuższe przechowywanie masła bez ryzyka pogorszenia jego jakości.
Kuchenne manewry, czyli jak rozmrozić masło?
Zaleca się przeprowadzać ten zabieg w sposób powolny, aby zachować oryginalny smak i konsystencję masła. Najlepszym sposobem jest rozmrażanie w lodówce. Przełóż je tam co najmniej kilka godzin przed planowanym użyciem. Wolne rozmrażanie w niskiej temperaturze zapobiega rozwarstwianiu się masła i nie pogarsza smaku.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz zostawić masło na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Po upływie około 2 godzin powinno być gotowe do użycia.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS