A A+ A++

Mrożenie masła — tak czy nie?

Zaopatrzyłeś się w większą ilość jedzenia i nie chcesz, by zgromadzone zapasy poszły na marne. Stąd pojawia się pytanie o masło, którym ochoczo smarujemy kanapki lub wykorzystujemy w daniach na ciepło. Niejednokrotnie korzystamy z promocyjnych cen w sklepie, które zachęcają do kupienia większej ilości. Okazuje się, że masło można bez problemu zamrażać. Dzięki temu zachowuje świeżość na dłużej. Jego odpowiednie przechowywanie w niskiej temperaturze skutecznie przedłuży przydatność do spożycia.

Jest to produkt tłuszczowy o stosunkowo niskiej zawartości wody, dlatego dobrze znosi warunki chłodnicze. Trzeba jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach.

„Zdrowie na widelcu”: Masło. Zalety i wadyPolsat Cafe

Jak długo można mrozić masło?

Zamrażanie ma wiele korzyści. Zyskujemy stały dostęp do zapasów i unikamy marnowania jedzenia. Nie należy jednak przechowywać masła w zamrażarce w nieskończoność. Dlatego tak ważne jest opisywanie opakowań z mrożonkami szczegółową datą. Masło można mrozić przez okres od 6 do nawet 9 miesięcy. Należy podkreślić, że najwyższą jakość zachowuje jednak przez pół roku. Po upływie tego czasu, choć nadal nadaje się do spożycia, mogą pogorszyć się jego walory smakowe i zapachowe.

Poprawne przechowywanie masła to sposób na oszczędność123RF/PICSEL

Jak prawidłowo mrozić masło? Podstawowe zasady

Aby masło po rozmrożeniu nadal smakowało świeżo, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad mrożenia.

  • Przede wszystkim w zamrażarce umieszczaj wyłącznie świeże produkty. Mrożenie przeterminowanych artykułów spożywczych lub żywności, która nie jest już pierwszej świeżości, to strata czasu, energii i miejsca w zamrażalniku.

  • Masło zamrażaj w oryginalnym opakowaniu. Warto owinąć je folią spożywczą, a następnie umieścić w szczelnym woreczku strunowym lub pojemniku przeznaczonym do mrożenia.

  • Podziel masło na porcje. Jeśli nie planujesz zużyć całej kostki jednorazowo, warto podzielić ją na mniejsze kawałki. Dzięki temu rozmrozisz tylko tyle, ile jest aktualnie potrzebne w kuchni.

  • Zadbaj o temperaturę. Optymalne warunki w zamrażarce  to -18°C. Taka temperatura pozwala na dłuższe przechowywanie masła bez ryzyka pogorszenia jego jakości.

Kuchenne manewry, czyli jak rozmrozić masło?

Zaleca się przeprowadzać ten zabieg w sposób powolny, aby zachować oryginalny smak i konsystencję masła. Najlepszym sposobem jest rozmrażanie w lodówce. Przełóż je tam co najmniej kilka godzin przed planowanym użyciem. Wolne rozmrażanie w niskiej temperaturze zapobiega rozwarstwianiu się masła i nie pogarsza smaku.

Jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz zostawić masło na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Po upływie około 2 godzin powinno być gotowe do użycia.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBól Papieża po powodzi w Hiszpanii: „Modlę się za was”
Następny artykułŻużel. Darcy Ward grzmi po decyzji działaczy. “Ta sytuacja, to cios dla sportu”