A A+ A++

Liczba wyświetleń: 142

Organizacje pozarządowe biją na alarm i mówią o „prawdziwym skandalu dotyczącym zdrowia publicznego. Chodzi o stowarzyszenia Bloom i Foodwatch, które zwracają się do sprzedawców detalicznych o „środki nadzwyczajne” w sprawie sprzedaży popularnej konserwy z tuńczykiem.

Ich zdaniem, sprzedawane w Europie puszki z tuńczykiem są często skażone rtęcią, substancją szkodliwą dla zdrowia. 29 października organizacje pozarządowe Bloom i Foodwatch, zwróciły się o „podjęcie środków nadzwyczajnych, w tym obniżenie dozwolonych limitów rtęci”.

Bloom losowo wybrał 148 konserw z tą rybą sprzedawanych w pięciu krajach europejskich (Francja, Niemcy, Anglia, Hiszpania i Włochy) i zlecił ich przetestowanie niezależnemu laboratorium. Okazało się, że 100 proc. puszek było skażone rtęcią – twierdzi stowarzyszenie działające na rzecz ochrony środowiska.

W ponad połowie konserw tego typu zawartość rtęci przekraczała maksymalny limit ustalony dla innych ryb, tj. 0,3 mg/kg. Ich zdaniem, „dopuszczalne obecnie maksymalne poziomy rtęci w tuńczyku w Europie zostały ustalone na podstawie zaobserwowanego stopnia skażenia tuńczyka, a nie na podstawie zagrożenia, jakie rtęć stanowi dla zdrowia ludzkiego”.

Dla tuńczyka obowiązuje norma na poziomie 1 mg/kg dla „świeżej masy”, ale już niegotowego produktu w konserwie. Organizacja wskazuje, że tuńczyk, ma „maksymalną tolerancję na rtęć trzykrotnie wyższą niż w przypadku innych, najmniej skażonych gatunków”.

Przypomniano, że rtęć została sklasyfikowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wśród dziesięciu substancji budzących największe zagrożenie dla zdrowia publicznego. Zmieniona w związki toksyczne ma wpływ na układ nerwowy i może powodować zaburzenia neurologiczne i behawioralne – twierdzi np. WHO.

We Francji marka „Petit Navire” miała w jednej z konserw z tuńczykiem zawartość nawet zawartość rtęci 3,9 mg/kg. Organizacje wezwały Komisję Europejską do dostosowania się jako do maksymalnego poziomu normy 0,3 mg/kg.

Autorstwo: BD
Na podstawie: „Le Figaro”
Źródło: NCzas.info

TAGI: Rtęć, Skażenie żywności

Poznaj plan rządu!

OD ADMINISTRATORA PORTALU

Hej! Cieszę się, że odwiedziłeś naszą stronę! Naprawdę! Jeśli zależy Ci na dalszym rozpowszechnianiu niezależnych informacji, ujawnianiu tego co przemilczane, niewygodne lub ukrywane, możesz dołożyć swoją cegiełkę i wesprzeć “Wolne Media” finansowo. Darowizna jest też pewną formą „pozytywnej energii” – podziękowaniem za wiedzę, którą tutaj zdobywasz. Media obywatelskie, jak nasz portal, nie mają dochodów z prenumerat ani nie są sponsorowane przez bogate korporacje by realizowały ich ukryte cele. Musimy radzić sobie sami. Jak możesz pomóc? Dowiesz się TUTAJ. Z góry dziękuję za wsparcie i nieobojętność!

Poglądy wyrażane przez autorów i komentujących użytkowników są ich prywatnymi poglądami i nie muszą odzwierciedlać poglądów administracji “Wolnych Mediów”. Jeżeli materiał narusza Twoje prawa autorskie, przeczytaj informacje dostępne tutaj, a następnie (jeśli wciąż tak uważasz) skontaktuj się z nami! Jeśli artykuł lub komentarz łamie prawo lub regulamin, powiadom nas o tym formularzem kontaktowym.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRemonty w Komendzie Powiatowej PSP w Wieluniu
Następny artykułВучич говорив з Путіним про припинення вогню в Україні