Najlepsze jabłka do szarlotki z budyniem
Jakie jabłka będą idealne do szarlotki? Najlepszymi odmianami do tego ciasta na pewno będą:
-
Szara Reneta – to bardzo aromatyczna i kwaskowata odmiana, która świetnie zachowuje strukturę,
-
Antonówka – kwaskowata odmiana, która nada wypiekom wyrazistości,
-
Boskoop – słodko-kwaśne jabłka, z lekko miodową nutą, stworzą idealny duet ze słodkim budyniem,
-
Ligol – łagodniejsze w smaku, dobrze zachowują swoją konsystencję po upieczeniu.
Jeśli nie znajdziesz w sklepie żadnej z tych odmian, wybierz takie, które cechują się kwaskowatością, są soczyste i twarde. Dzięki temu masz gwarancję, że ciasto będzie miało wyrazisty, głęboki smak, a jabłka zachowają podczas pieczenia swoją strukturę.
Przepis na szarlotkę z budyniem
Aby przygotować idealną w smaku szarlotkę z budyniem, potrzebujesz:
-
2 kilogramy kwaśnych jabłek
-
2 szklanki cukru
-
3 szklanki mąki
-
3 szklanki mleka
-
1 kostka masła
-
2 jajka
-
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki cukru waniliowego
Aby ciasto było wyjątkowe w smaku, możesz zastosować złote rady gospodyń:
-
Jabłka przesmaż z cukrem i cynamonem – tak, by zmiękły i puściły soki. Dzięki temu ciasto nie rozmoknie się podczas pieczenia.
-
Jeśli chcesz, aby budyń miał bardziej zwartą konsystencję i lepiej trzymał się w cieście, użyj mniej mleka, niż zalecają na opakowaniu (ok. 3/4 zalecanej ilości).
-
Po wyjęciu szarlotki z piekarnika daj jej trochę czasu na przestygnięcie. Budyń będzie się wtedy lepiej trzymał, a ciasto łatwiej się pokroi.
Sposób przygotowania szarlotki z budyniem
To teraz czas zabrać się za pieczenie.
-
Do dużego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
-
Wymieszaj, dodaj kostkę pociętego na mniejsze kawałki masła, a następnie zagnieć ciasto.
-
Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 30 minut.
-
Obrane i wydrylowane jabłka pokrój na mniejsze cząstki.
-
W międzyczasie wlej do mniejszego garnka mleko, by ugotować w nim budyń.
-
Ciasto podziel na połowę. Jedną część wyłóż na dużą blachę do pieczenia (rozmiar ok. 30×20 cm) – pomóż sobie dłonią, żeby zakleić całe dno.
-
Do formy przesyp jabłka (możesz doprawić cynamonem, jeśli lubisz) i zalej je ciepłym budyniem.
-
Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, która stworzy chrupiącą kruszonkę.
-
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut.
Zobacz również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS