A A+ A++

Najlepsze jabłka do szarlotki z budyniem

Jakie jabłka będą idealne do szarlotki? Najlepszymi odmianami do tego ciasta na pewno będą:

  • Szara Reneta – to bardzo aromatyczna i kwaskowata odmiana, która świetnie zachowuje strukturę,

  • Antonówka – kwaskowata odmiana, która nada wypiekom wyrazistości,

  • Boskoop – słodko-kwaśne jabłka, z lekko miodową nutą, stworzą idealny duet ze słodkim budyniem,

  • Ligol – łagodniejsze w smaku, dobrze zachowują swoją konsystencję po upieczeniu.

Jeśli nie znajdziesz w sklepie żadnej z tych odmian, wybierz takie, które cechują się kwaskowatością, są soczyste i twarde. Dzięki temu masz gwarancję, że ciasto będzie miało wyrazisty, głęboki smak, a jabłka zachowają podczas pieczenia swoją strukturę.

Przepis na szarlotkę z budyniem

Aby przygotować idealną w smaku szarlotkę z budyniem, potrzebujesz: 

  • 2 kilogramy kwaśnych jabłek

  • 2 szklanki cukru

  • 3 szklanki mąki

  • 3 szklanki mleka

  • 1 kostka masła

  • 2 jajka

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Aby ciasto było wyjątkowe w smaku, możesz zastosować złote rady gospodyń: 

  • Jabłka przesmaż z cukrem i cynamonem – tak, by zmiękły i puściły soki. Dzięki temu ciasto nie rozmoknie się podczas pieczenia. 

  • Jeśli chcesz, aby budyń miał bardziej zwartą konsystencję i lepiej trzymał się w cieście, użyj mniej mleka, niż zalecają na opakowaniu (ok. 3/4 zalecanej ilości).

  • Po wyjęciu szarlotki z piekarnika daj jej trochę czasu na przestygnięcie. Budyń będzie się wtedy lepiej trzymał, a ciasto łatwiej się pokroi.

SzarlotkaMateusz Grochocki/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Sposób przygotowania szarlotki z budyniem

To teraz czas zabrać się za pieczenie.

  1. Do dużego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 

  2. Wymieszaj, dodaj kostkę pociętego na mniejsze kawałki masła, a następnie zagnieć ciasto. 

  3. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 30 minut.

  4. Obrane i wydrylowane jabłka pokrój na mniejsze cząstki. 

  5. W międzyczasie wlej do mniejszego garnka mleko, by ugotować w nim budyń. 

  6. Ciasto podziel na połowę. Jedną część wyłóż na dużą blachę do pieczenia (rozmiar ok. 30×20 cm)  – pomóż sobie dłonią, żeby zakleić całe dno.

  7. Do formy przesyp jabłka (możesz doprawić cynamonem, jeśli lubisz) i zalej je ciepłym budyniem. 

  8. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta, która stworzy chrupiącą kruszonkę. 

  9. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut.

Zobacz również:

Szarlotka w szklance – błyskawiczny przepis na deserInteria Kulinaria

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPokaz siły Nexon. Wydawca prezentuje swoje nadchodzące gry tuż przed G-Star 2024, w tym The First Berserker: Khazan
Następny artykułGMINA WIEJSKA SANOK. Inwestycja w dzieci! Rozbudowa szkoły. Infrastruktura sportowa (VIDEO, ZDJĘCIA)