Każdego roku nadchodzi ten czas, gdy dni stają się coraz krótsze, powietrze chłodniejsze, a zewsząd zerkają na nas ogromne pomarańczowe dynie. To znak, że przed nami Halloween, które coraz chętniej obchodzi się nie tylko w Stanach Zjednoczonych. Eksperci nie mają jednak wątpliwości, że za tym beztroskim świętowaniem kryje się coś znacznie bardziej niepokojącego niż okolicznościowe ozdoby – cukier!
Jelita są domem dla trudnej do policzenia liczby mikroorganizmów, znanych jako mikrobiom jelitowy. Na co dzień żyją tam we względnej równowadze, ale jak ostrzegają naukowcy, cukier i inne składniki obecne w halloweenowych przysmakach mogą łatwo ją zakłócić, prowadząc do rozwoju szkodliwych bakterii i osłabienia odporności organizmu, a także innych przypadłości. Według badań gastroenterologa Christophera Dammana z University of Washington, mikrobiom odgrywa kluczową rolę w zdrowiu całego organizmu, regulując trawienie, metabolizm, a nawet zdrowie mózgu.
Wyjaśnia on, że zdrowy mikrobiom działa jak mikrobiologiczna fabryka, trawiąc składniki odżywcze, których organizm sam nie jest w stanie przyswoić, jak błonnik i polifenole obecne w roślinach. Wytwarza też cenne metabolity, które chronią organizm przed infekcjami i wspierają zdrowie mózgu. Jednak cukier, tłuszcze nasycone i dodatki w słodyczach mogą zakłócić ten proces, sprzyjając rozwojowi bakterii zapalnych, które osłabiają barierę jelitową i prowadzą do otyłości, infekcji, chorób autoimmunologicznych, a nawet zaburzeń poznawczych typu choroba Alzheimera.
I chociaż żaden cukierek nie jest zdrowy, niektóre mogą być mniej szkodliwe dla mikrobiomu niż inne i to właśnie takie warto wybierać w Halloween. Wśród lepszych wyborów znajdują się słodycze z orzechami i owocami, takie jak migdały w miodzie czy jabłka w karmelu, które dostarczają błonnika i polifenoli. Z drugiej strony znajdują się zaś pełne syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczów nasyconych i innych dodatków kolorowe żelki, draże i cukierki, które lepiej omijać szerokim łukiem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS