A A+ A++

Czym jest miód nawłociowy?

Pszczoły wytwarzają miód nawłociowy z nawłoci pospolitej, która potocznie nazywana jest też mimozą. Roślinę zalicza się do gatunków inwazyjnych (szybko się rozprzestrzenia i wypiera inne gatunki), jednak nie można zapomnieć, że jej kwiaty zawierają liczne substancje bioaktywne. To właśnie dlatego miód nawłociowy słynie z wielu właściwości prozdrowotnych. Oprócz tego cechuje się walorami smakowymi – jest słodki, ale zawiera wyczuwalne aromaty kwaskowe, a nawet lekką goryczkę. Ma jasnożółty kolor, a po krystalizacji przybiera lekko kremowy kolor i ma gęstszą konsystencję.  

Miód nawłociowy jest najzdrowszy dla nerek, prostaty i serca123RF/PICSEL

Właściwości miodu nawłociowego

Miód nawłociowy zawiera liczne witaminy, minerały, olejki eteryczne, kwasy organiczne i flawonoidy. Dzięki temu wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne – usuwa z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za stany zapalne i starzenie się organizmu. Działa też rozkurczowo, bakteriobójczo i regenerująco. Wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. 

Miód nawłociowy idealny na zakażenie dróg moczowych

Miód nawłociowy zasłynął jako najlepszy naturalny środek na zapalenie pęcherza. Działa moczopędnie i antyseptycznie. Poprawia też ukrwienie nerek i przyspiesza proces filtrowania w kłębuszkach nerkowych. Jest niezastąpiony w naturalnej profilaktyce kamicy nerkowej i wspomaga wydalanie bakterii z dróg moczowych.

Miód nawłociowy na wzmocnienie odporności

Miód z nawłoci warto stosować w okresie jesienno-zimowym. Badania potwierdzają, że wykazuje on silne właściwości antybiotyczne (przewyższa pod tym względem nawet słynący z tego miód manuka) i wspiera organizm w walce z drobnoustrojami. Może hamować nawet namnażanie się bakterii gronkowca złocistego.

Miód nawłociowy a choroby układu krążenia

Miód nawłociowy poprawia krążenie krwi (zwłaszcza w kończynach dolnych), wspiera pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Wzmacnia naczynia krwionośne i warto stosować go w profilaktyce tzw. pajączków na skórze.

Inne właściwości lecznicze miodu z nawłoci

Miód nawłociowy wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Wzmacnia wydzielanie żółci i zmniejsza ryzyko mikrokrwawień z przewodu pokarmowego. Pomaga usuwać toksyny z organizmu, poprawia kondycję skóry i przyspiesza gojenie się ran. Wspomaga też prawidłowe działanie prostaty. Przyspiesza regenerację organizmu po większym wysiłku fizycznym i poprawia kondycję psychiczną.

Jak stosować miód nawłociowy?

Miód nawłociowy można dodawać do wystudzonej herbaty czy wody. Dla poprawy funkcji trawiennych poleca się spożywanie łyżeczki miodu po ciężkostrawnych posiłkach. Przy zakażeniach układu moczowego warto przyrządzić napar z pokrzywy i miodu. Łyżkę sproszkowanego korzenia wystarczy zalać gorącą wodą, a po ostudzeniu dodać łyżeczkę miodu z nawłoci.

Miód można dodawać do potraw i napojów

Miód można dodawać do potraw i napojów123RF/PICSEL

Kto powinien unikać miodu nawłociowego?

Miód nawłociowy, jak każdy inny, jest produktem naturalnym, który może zawierać bakterie. Z tego względu nie jest polecany kobietom w ciąży oraz małym dzieciom do 2. roku życia.

Czytaj również: 

“Ewa gotuje”: Sałatka z buraków i paprykiPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDebiutancka płyta lubinianki w urodziny
Następny artykułСоратник Трампа Венс закликав Україну відмовитися від територій, щоб покласти край війні з Росією