Dziś w Zespole Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce odbyła się trzecia edycja Powiatowego Konkursu Gastronomicznego „Mistrz Małej Patelni”. W kulinarnych zmaganiach wzięli udział uczniowie klas ósmych ze szkół podstawowych powiatu sokólskiego, takich jak: Szkoła Podstawowa nr 1 w Sokółce, Szkoła Podstawowa nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Sokółce, Szkoła Podstawowa nr 3 w Sokółce, Szkoła Podstawowa w Starej Kamionce oraz Szkoła Podstawowa w Jacowlanach. Młodzież miała okazję sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w praktyce i rywalizować z rówieśnikami w atmosferze zdrowej konkurencji.
– Cieszę się, że tak wielu młodych ludzi zdecydowało się wziąć udział w dzisiejszej rywalizacji. Mam nadzieję, że tematyka konkursu wzbudzi wasze zainteresowanie i będzie dla was zarówno wyzwaniem intelektualnym, jak i manualnym. Życzę powodzenia oraz wielu niezapomnianych wrażeń – zarówno pod względem estetycznym, jak i smakowym – powiedział przed rozpoczęciem konkursu Dariusz Żołądkowski, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce.
Głównym celem konkursu „Mistrz Małej Patelni” było zachęcenie młodzieży do tworzenia zwierząt i różnorodnych dekoracji z warzyw i owoców, z wykorzystaniem różnych technik. Była to doskonała okazja, by rozwijać kulinarne pasje, a także pobudzać inicjatywę, kreatywność oraz przedsiębiorczość uczestników. Organizatorzy chcieli także zintegrować młodzież z różnych szkół w powiecie oraz kształtować u uczniów postawy uczciwej rywalizacji i umiejętność pracy zespołowej.
Konkurs składał się z dwóch etapów: teoretycznego i praktycznego. W części teoretycznej uczestnicy musieli wykazać się wiedzą z zakresu tematyki przewodniej konkursu, odpowiadając na pytania testowe. Część praktyczna polegała na przygotowaniu dwóch oryginalnych potraw, które miały nawiązywać do motywu „Zwierzaków warzywno-owocowych”. Uczniowie mieli na to 40 minut, podczas których musieli nie tylko wykazać się umiejętnościami kulinarnymi, ale także kreatywnością w aranżacji dań.
Przebieg konkursu nadzorowała trzyosobowa komisja, która oceniała różne aspekty pracy uczestników. Ocenie podlegały nie tylko oryginalność i estetyka przygotowanych potraw, ale także kreatywne użycie dodatków, porządek na stanowisku oraz umiejętność zaprezentowania swojego dania w formie ustnej. Dodatkowo uczestnicy musieli rozwiązać test z wiedzy kulinarnej, co wymagało zarówno praktycznych umiejętności, jak i solidnej znajomości teorii.
– Poziom był bardzo wysoki, młodzież profesjonalnie podeszła do zadań, wykorzystując wszystkie składniki. Mieli świetne, niepowtarzalne pomysły. Najbardziej zaskoczyła nas ich dokładność i pomysłowość w przygotowywanych potrawach. Opisy ich prac były bardzo dobrze przygotowane, co sprawiło, że bardzo trudno było wyłonić zwycięzców – powiedziała Beata Olszewska-Białobłocka, członkini komisji konkursowej.
W tegorocznej edycji konkursu zwyciężyły następujące drużyny:
I miejsce przypadło Idze Małoń oraz Marii Małgorzacie Wierzbickiej ze Szkoły Podstawowej nr 3 im. Walerego Wróblewskiego w Sokółce.
II miejsce zdobyły Karolina Radulska i Zuzanna Jelska również ze Szkoły Podstawowej nr 3 im. Walerego Wróblewskiego w Sokółce.
III miejsce zajęły Suzana Stuczyk i Nikola Świerpiel ze Szkoły Podstawowej im. kpt. Józefa Kłopotowskiego w Jacowlanach.
Na zwycięzców czekały drobne nagrody w postaci artykułów szkolnych i słodyczy, które ufundował Zarząd Powiatu Sokólskiego.
Sylwia Matuk, fot. Maciej Białobłocki
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS