Siemię lniane – utrzymuje w ryzach apetyt, poprawia perystaltykę jelit
Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego to płaskie nasiona wielkości 2-3 mm o szarobrązowej barwie. Po zalaniu wodą nabierają ciemnobrązowego koloru i nawet kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu. Ta właściwość sprawia, że siemię lniane uznawane jest przez lekarzy i dietetyków za doskonałe panaceum na dolegliwości żołądkowe i powinno na stałe znaleźć się w codziennym jadłospisie.
Siemię lniane to bogate źródło błonnika, który pozwala na długo zachować sytość, a co za tym idzie, kontrolować głód. To również źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz estrogenów, czyli hormonów odpowiadających m.in. za procesy tworzenia kości, rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, stan emocjonalny i libido.
Badania wykazały, że nasiona siemienia lnianego pomagają schudnąć, a później utrzymać szczupłą sylwetkę i dobrą formę. Siemię reguluje gospodarkę hormonalną, utrzymuje w ryzach apetyt, ułatwia wypróżnianie, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha. Nasiona te znane są także z silnych właściwości antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, a dodatkowo obniżają cholesterol i chronią przed cukrzycą.
Po siemię lniane powinny także sięgać osoby, u których zdiagnozowano chorobę wrzodową i zespół jelita drażliwego.
Nasiona siemienia lnianego, zarówno te w całości jak i zmielone spożywać można z ulubionym jogurtem, kefirem, owsianką czy koktajlem. Osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka lub zespół jelita drażliwego mogą przyrządzić miksturę z trzech łyżek nasion i 200 ml ciepłej wody. Należy ją następnie odstawić na około godzinę, a powstały kisiel pić raz dziennie, najlepiej na czczo.
Zobacz również:
Nasiona chia – usprawniają proces trawienia, wymiatają z jelit złogi
Nasiona chia to jadalne nasiona Salvia hispanica, czyli rośliny kwitnącej z rodziny miętowatych, występującej w środkowym i południowym Meksyku lub pokrewnych Salvia columbariae, Salvia Polystachia lub Salvia tiliifolia. Nasiona chia są owalne i szare, z czarnymi i białymi plamami, ale choć wyglądają dość niepozornie, to cenione były już w czasach prekolumbijskich.
Nasiona chia zawierają kwas ALA, błonnik, magnez, cynk, potas i mnóstwo wapnia. To także wyjątkowo bogate źródło żelaza, witamin A, C i E oraz niacyny i fosforu.
Naukowcy już dawno udowodnili prozdrowotne właściwości nasion chia, które:
-
skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
-
koją układ nerwowy,
-
zapobiegają demencji,
-
chronią przed nowotworami,
-
chronią przed chorobami serca i cukrzycą.
To jednak nie wszystko! Badania wykazały, że nasiona chia wspomagają organizm w redukcji nadmiernych kilogramów. Chia usprawniają bowiem proces trawienia, wymiatają z jelit złogi i produkty przemiany materii, likwidują zaparcia oraz skutecznie sycą, blokując napady głodu. Finalnie pomagają więc schudnąć, a później utrzymać wagę oraz szczupłą sylwetkę.
Nasiona chia z powodzeniem dodawać można do do puddingów oraz koktajli, muesli, ciast i deserów.
Pestki dyni – podkręcają metabolizm
Pestki dyni, znane także jako pepita to jadalne nasiona dyni, zazwyczaj płaskie i owalne, słynące z dobroczynnego wpływu na organizm. To bogate źródło fitosteroli oraz kwasów takich jak:
-
oleinowy,
-
linolowy,
-
palmitynowy,
-
stearynowy,
-
arachidowy.
Pestki dyni dostarczają cennych witamin, takich jak A, B, E i K oraz minerałów jak wapń, żelazo, cynk i magnez. To bogate źródło błonnika, który syci, podkręca metabolizm, a finalnie pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Regularnie spożywane pestki dyni usprawniają pracę nerek, wątroby, układu nerwowego i moczowego, a nawet zapobiegają bolesnej kamicy nerkowej.
Pestki dyni doskonale sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do dań obiadowych, sałatek, zup – kremów, a nawet ciasteczek i deserów.
Nasiona słonecznika – obniżają zły cholesterol
Silne przeciwzapalne, a dodatkowo także odchudzające działanie mają także nasiona słonecznika. Obniżają one zły cholesterol, sycą, a przez wzgląd na wysoką zawartość błonnika, wymiatają zbędne produkty przemiany materii i pomagają redukować ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm.
Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E oraz minerałów, takich jak:
-
potas,
-
wapń,
-
magnez,
-
cynk,
-
selen,
-
miedź,
-
mangan,
-
żelazo,
-
jod,
-
chrom,
-
fluor,
-
molibden,
-
krzem,
-
kobalt,
-
fosfor,
-
sód.
Nasiona słonecznika usprawniają pracę jelit i wątroby, stabilizują poziom cukru we krwi oraz cholesterolu, chronią przed miażdżycą i sycą na długo. W efekcie zapobiegają nagłym napadom głodu i pomagają utrzymać zdrową, szczupłą sylwetkę.
Nasiona słonecznika można spożywać solo lub dodawać do granoli, jogurtu, sałatek, owsianki i wypieków.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS