A A+ A++

Puszyste racuchy z jabłkami w nowym wydaniu

O jakiej przyprawie mowa? Tym razem proponujemy przygotowanie racuchów z kardamonem. Korzenna przyprawa używana jest do wzbogacania zarówno deserów, jak i dań wytrawnych. Doskonale sprawdzi się w popularnych w polskich placuszkach. Kardamon nada potrawie korzenny aromat i pieprzowo-cytrynowy posmak. W takim wydaniu racuchy będą znikać z talerzy jeszcze szybciej, a domownicy i goście z pewnością poproszą o dokładkę.

Przepis na racuchy drożdżowe z orientalnym twistem

Niektórzy w ogóle nie dodają drożdży do racuchów z jabłkami. Inni decydują się na wykorzystanie suszonego produktu, co przyspiesza przygotowanie posiłku. Tradycjonaliści jednak korzystają ze świeżych drożdży, twierdząc, że to smak autentycznej domowej kuchni. Zachęcamy do przetestowania naszej receptury. Ilość zaproponowanych składników przewidziana jest na sześć porcji.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • ½ szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka kardamonu

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 jabłko

  • 1 szczypta soli

  • tłuszcz do smażenia

Składniki na zaczyn:

Racuchy z kardamonem uprzyjemnią jesienne i zimowe posiłki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z cukrem oraz mąką. Wkrusz drożdże i delikatnie wymieszaj. Naczynie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłym miejscu.

  2. Czas na ciasto. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz mleko (powinno mieć temperaturę pokojową, więc pamiętaj, by wcześniej wyciągnąć je z lodówki). Wbij jajko, dosyp cukier.

  3. Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut, następnie przykryj naczynie i odstaw w cieple na trzy kwadranse.

  4. Czas “leżakowania” wykorzystaj na umycie i obranie jabłka. Pokrój je w niezbyt grube plastry.

  5. Dodaj jabłko do gotowego ciasta na racuchy i przypraw kardamonem.

  6. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje ciasta z jabłkami. Smaż kilka minut z każdej strony, aż placuszki będą rumiane.

Tajniki smażenia racuchów

Pamiętaj, że warstwa tłuszczu na patelni nie powinna być skąpa. Racuchy należy smażyć na dość głębokim tłuszczu. Musi być dobrze rozgrzany, aby nie wsiąkał nadmiernie w ciasto. Inaczej placuszki wyjdą niesmaczne i gumowate. Nie wykorzystuj każdego centymetra kwadratowego patelni. Racuchy nie powinny być stłoczone. Lepiej podzielić smażenie na kilka etapów.

Racuchy z mąki kasztanowej – pyszne i bezglutenowePolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Szymon na gubernatora”. Sukces Polaka
Następny artykułBył napad czy napadu nie było?