A A+ A++

14 października 2024 r.

12 października br. w jesiennym plenerze Skansenu na Jędrzejkówce w Laskowej, po raz drugi odbyło się wydarzenie pn. „Beskidzkie Smaki”, promujące lokalną kuchnię oraz kulturalne dziedzictwo naszego regionu.

Gościnne tereny oraz atmosfera skansenu przyciągnęły licznych producentów, utalentowanych twórców oraz rzemieślników jak również grono mieszkańców i gości, którzy w tym szczególnym miejscu miejscu mogli degustować wyborne regionalne przysmaki, poznając przy tym bogactwo tradycji i kultury Beskidu Wyspowego. Oprócz atrakcji kulinarnych silnie reprezentowane było rzemiosło, a także sztuka i folklor, których wyjątkowa wartość i piękno jest szeroko doceniana w kraju i na całym świecie.

Podczas sobotniego wydarzenia można było odwiedzić wiele ciekawych stoisk, a wśród nich: stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej i Kamienicy Górnej, stoiska z witrażami, ceramiką rękodziełem artystycznym oraz oryginalnymi ozdobami. Zaprezentowali się również: Pasieka „Pszczółka” z Męciny prowadzona przez Pana Marka Wojtasa – specjalizująca się w produkcji ziołomiodu pokrzywowego, Rolniczy Handel Detaliczny „Serki Małgorzaty” Małgorzata Król, Państwo Kazimiera i Marek Ratajczakowie – małżeństwo zajmujące tradycyjnym wyrobem czapek i skarpet metodą tkactwa Czarnych Górali, Robert Kowalski autor wielu książek i publikacji, opowiadających o naszym regionie, w tym m.in. książki pt. „Z biegiem rzeki Łososiny”, szkice historyczne: „Ludzie, miejsca, wydarzenia”, „Ocalić od zapomnienia. Kapliczki i krzyże przydrożne Gminy Laskowej” oraz „Karpaty pełne czarów. O wierzeniach, medycynie i magii ludowej Karpat polskich”. Pyszne i rozgrzewające dania „z kociołka” serwowali gościom Dariusz Viscardi i Dariusz Zamachowki.

Organizatorzy zadbali o różnorodne atrakcje dla wszystkich uczestników, wśród których znalazły się nie tylko degustacje tradycyjnych potraw i napojów i targ lokalnych smaków, ale również pokazy i warsztaty m.in. pokazy kowalskie, suszenie owoców, smażenie powideł, pieczenie ziemniaków, karpieli, chleba, kołaczy i cebularzy, czy wyrób wędlin. Nie zabrakło dobrej zabawy przy muzyce regionalnej. Powiat Limanowski również posiadał swoje stoisko, na którym goście mieli możliwość dowiedzieć się więcej o regionie, zabrać bezpłatne materiały informacyjne, a najmłodsi – wziąć udział w grach i zabawach tematycznych z nagrodami.

II „Beskidzkie Smaki w Skansenie na Jędrzejkówce” były organizowane przez fundacje Nasze Dziedzictwo przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w sobotnim spotkaniu i zdecydowali się spędzić wraz z nami  jesienne popołudnie w tak niezwykłym miejscu, żyjącym w zgodzie z naturą, pielęgnującym najpiękniejsze tradycje i kulturę Beskidu Wyspowego. Zapraszamy, do Powiatu Limanowskiego i do odwiedzenia urokliwej „Jędrzejkówki” w Laskowej, gdzie zawsze czekają wyjątkowe smaki oraz moc atrakcji.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł„Zmniejszenie różnic w dochodach między krajami jest jednym z największych wyzwań naszych czasów”. Nobel z ekonomii za badania nad instytucjami społecznymi
Następny artykułStrzelanie dla OSP z terenu miasta i gminy Wysoka