A A+ A++

Mrożenie jest popularnym i znanym od lat sposobem przechowywania i utrwalania jedzenia. Mrozimy nie tylko mięso, ale także warzywa, owoce, gotowe dania, a nawet pieczywo. Aby zamrożone jedzenie nadal było dobre, należy pamiętać o kilku niezwykle ważnych wskazówkach. Dowiedz się, jak mrozić jedzenie.

Mrożenie mięsa i ryb

Zazwyczaj gdy kupujemy większą ilość dobrej jakości mięsa czy też ryb, część zamrażamy, aby się nie zepsuła. Zanim wsadzimy jakiekolwiek produkty do zamrażarki, musimy je przede wszystkim umyć i oczyścić. Najlepiej również pokroić większe kawałki oraz usunąć tłuszcz czy krew. Jeśli mięso posiada kości, także musimy się ich pozbyć. Ryby z kolei należy wypatroszyć i oczyścić z łusek. Najlepiej jest mrozić świeżo złowione. Mięso oraz ryby należy umieścić w plastikowym pudełku bądź szczelnym woreczku.

Jeśli zastanawiasz się, jak mrozić jedzenie, aby szybciej się odmrażało – podziel je na małe porcje. Każdy kawałek mięsa możesz również podpisać datą, wagą i rodzajem. Jest to duże ułatwienie.

Mrożenie warzyw, owoców i ziół

Jeśli chcemy zamrozić warzywa czy też owoce, musimy zwrócić uwagę na ich jakość i świeżość. Nie mrozi się jedzenia spleśniałego czy nawet obtartego. Niektóre warzywa, takie jak brokuł, marchew czy kalafior, przed zamrożeniem warto zblanszować. Dzięki temu, zachowają swój smak i jędrność. Nie każdy o tym wie, jednak nie powinno się mrozić warzyw, które posiadające dużą ilość wody. Mowa tu między innymi o rzodkiewce czy ogórkach. Do mrożenia również nie nadają się mandarynki, pomarańcze czy cytryny.

Oczywiście warzywa oraz owoce również przed zamrożeniem należy oczyścić, opłukać i osuszyć. Warzywa takie jak marchewka obieramy i kroimy w kostkę, natkę oraz koperek siekamy, a czereśnie i śliwki pozbawiamy pestek.

Na to, jak mrozić jedzenie składa się nie tylko postać, w jakiej wkładamy warzywo do zamrażalki. Duże znaczenie ma również to, w czym je mrozimy. Najlepszą opcją jest zakupienie specjalnych woreczków przeznaczonych właśnie do mrożenia bądź też wygodnych, plastikowych pojemników – zajmują jednak trochę więcej miejsca.

Więcej tego typu porad znajdziesz w tym artykule www.domowe-sposoby.pl/twoj-dom/jak-mrozic-jedzenie/

Mrożenie gotowych dań

Dania gotowe, takie jak zupy, pierogi czy krokiety – również możemy bez najmniejszego problemu zamrozić. Zupy należy umieszczać w szklanych słoikach, jednak ważne jest, aby takich słoików nie był napełniać. Zamrozić możemy nawet i ciasto – wystarczy je pokroić na kawałki i umieścić w plastikowych woreczkach. Podobnie postępujemy mrożąc chleb, naleśniki czy krokiety – wystarczy przełożyć je do plastikowej torebki bądź woreczka, odcinając tym samym dopływ powietrza.

Chcąc zamrozić pierogi, warto je przed włożeniem do zamrażarki schłodzić w lodówce, a jeśli nie były gotowane – zblanszować. Mrozić możemy również ciasto na pizzę, gotową pizzę z dodatkami, knedle czy nawet sam farsz do pierogów – nie ma w tym nic skomplikowanego, po prostu umieszczamy produkt do woreczka. Jedyne o czym musimy pamiętać to szczelność – powietrze nie może mieć dostępu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRock & Beer 2020
Następny artykułKonkurs