A A+ A++

Z jakiej kapusty zrobić kapuśniak?

Wiosną i latem parujący kapuśniak odchodzi do lamusa, by ponownie zaistnieć w domowej kuchni w sezonie jesienno-zimowym. W wielu rodzinach podchodzi się do zupy w sposób bardzo tradycyjny, który polega na gotowaniu przysmaku wyłącznie z kapusty kiszonej.

Kiszonki nie tylko wzmacniają naturalną odporność, ale także doskonale smakują i rozgrzewają. Zwolennicy nowocześniejszego podejścia coraz chętniej sięgają także po świeżą kapustę, często nazywaną słodką. W takiej zupie próżno szukać charakterystycznie kwaśnej nuty. Nie oznacza to jednak, że nie jest w stanie zaskoczyć smakiem. To propozycja dla zwolenników nieco mniej intensywnych doznań kulinarnych, którzy szukają dania na kilka dni. Smakosze przekonują, że każdego następnego dnia zupa nabiera bardziej wyrazistego charakteru.

Co dodać do kapuśniaku ze słodkiej kapusty?

Nie każdy jesienny dzień musi wiązać się z ponurą, mglistą i deszczową aurą. Często początek nowej pory roku nadal rozpieszcza wysokimi temperaturami, błękitnym niebem i widokiem liści spadających z drzew. Po zakończonym lecie powoli zaczynamy przestawiać się na bardziej sycące i rozgrzewające dania. Idealną opcją będzie doskonały kapuśniak, który warto przygotować w wydaniu nieco nietypowym, bo na bazie słodkiej kapusty.

Drobno poszatkowana biała kapusta idealnie nada się do kapuśniaku123RF/PICSEL

Składniki na kapuśniak ze słodkiej kapusty

  • ½ dużej główki białej kapusty

  • 1,5 l wrzątku

  • 400-500 g żeberek wieprzowych

  • 1 duża marchewka

  • 3-4 ziemniaki

  • 1 duża pietruszka

  • ½ selera

  • 1 biała część pora

  • 1 średnia cebula

  • 2-3 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • 1 łyżka kminku

  • sól

  • pieprz

  • 1-2 łyżki drobno posiekanego koperku

  • 2-3 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

Jak ugotować kapuśniak z nowej kapusty?

  1. Zaczynamy od przekrojenia kapusty na pół, a następnie obieramy ją z poszarpanych, nadgniłych i obitych liści.

  2. Tak przygotowane warzywo drobno szatkujemy za pomocą ostrego noża, wkładamy do miski, posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie kapusta puści sok.

  3. Na dnie dużego garnka układamy kolejno żeberka, kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Składniki zalewamy wrzątkiem, włączamy niewielką moc palnika i gotujemy ok. 25-30 minut.

  4. Kiedy mięso z przyprawami się gotuje, myjemy marchewkę, selera i pora, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.

  5. Cebulę w łupinie delikatnie opalamy nad ogniem, a następnie dorzucamy z wcześniej przygotowanymi warzywami do wywaru. Całość podgrzewamy jeszcze kolejne 25-30 minut.

  6. Kiedy upłynie ostatnia minuta, z garnka wyciągamy mięso i warzywa, rozdrabniamy je na desce do krojenia i ponownie wrzucamy do wywaru.

  7. W kolejnym kroku obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy razem z kapustą i zebranym sokiem do garnka.

  8. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz kminkiem i gotujemy 20 minut. W tym czasie ziemniaki zdążą zmięknąć.

  9. Do niewielkiego rondelka wkładamy porcję masła, dodajemy mąkę pszenną i tworzymy z tego zasmażkę. Następnie łączymy ją z chochlą wywaru i wlewamy do zupy.

  10. Zupę z zasmażką doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Gotowy kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy tuż po przygotowaniu, obficie posypany posiekanym koperkiem. Smacznego!

„Ewa gotuje”: Kapuśniak z włoskiejPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd? … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBal Halloween w JASIU WĘDROWNICZKU
Następny artykułCzechy. Oficjalnie ruszyła budowa drogi D11 od granicy do Trutnova. Prace potrwają 3,5 roku