Od jego właściwej zawartości w komórkach zależy naprawdę wiele. Żelazo odgrywa w naszym organizmie ważną rolę: od jego obecności zależy utrzymywanie równowagi biologicznej narządów i układów. Dlaczego odpowiedni poziom żelaza jest tak ważny? Oto lista:
-
jest składnikiem hemoglobiny i mioglobiny,
-
ma znaczenie dla prawidłowego działania układu nerwowego,
-
wspomaga budowanie odporności,
-
działa przeciwutleniająco,
-
odgrywa rolę w transporcie tlenu do komórek.
Na tym jednak nie koniec. Znajdujące się w hemoglobinie żelazo w sposób przejściowy wiąże tlen, a następnie transportuje go poprzez sieć naczyń krwionośnych do komórek. Z kolei dzięki obecności w szpiku kostnym możliwe jest wytwarzanie erytrocytów. Oprócz tego żelazo wpływa na układ nerwowy i poprawia wydolność. Pierwiastek jest magazynowany w śledzionie, szpiku kostnym i wątrobie (pełni funkcje zapasowe). Nasz organizm nie wytwarza żelaza, dlatego tak ważne jest, by dostarczać go do organizmu wraz z jedzeniem.
Nie lekceważ tych objawów. Mogą świadczyć o niedoborze żelaza
Na niedobór żelaza w organizmie może mieć wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest brak spożywania odpowiedniej ilości produktów go zawierających. Powodem jest np. źle zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska. Oprócz tego przyczyną może być też zaburzenie wchłaniania pierwiastka w jelitach, co może być spowodowane stanem zapalnym jelit i żołądka czy zabiegów chirurgicznych związanych z przewodem pokarmowym. Zdarza się, że głównym winowajcą są niektóre leki. Anemia grozi przede wszystkim osobom, które często sięgają po leki przeciwbólowe znajdujące się w gronie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).
Jakie są główne objawy niedoboru żelaza? Oto najczęstsze z nich:
-
osłabienie,
-
senność,
-
apatia,
-
szybie męczenie się,
-
tzw. “anemiczny wygląd”, czyli blada skóra,
-
problemy z koncentracją,
-
bóle głowy,
-
wypadanie włosów i łamliwość paznokci (na płytce paznokciowej pojawiają się prążki),
-
kołatanie serca,
-
zajady w kącikach ust,
-
sucha skóra,
-
słabsza odporność.
Jak widać, jeśli organizm nie otrzymuje odpowiedniej dawki tego pierwiastka, nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Nie należy jednak diagnozować się samemu, ponieważ objawy niedoboru żelaza u każdego mogą się różnić. To, czy mamy żelazo w normie, można sprawdzić dzięki prostemu badaniu. Chodzi o morfologię i wykonywany w jej ramach pomiar poziomu hemoglobiny.
Zobacz również:
Normy żelaza we krwi
Przyjmuje się, że prawidłowe stężenie żelaza u osób dorosłych powinno wynosić od 55‒60 do 180 μg/dl. Dla kobiet jest ono niższe niż u mężczyzn o ok. 20 μg/dl. U kobiet zapotrzebowanie na pierwiastek rośnie podczas ciąży.
Pamiętajmy, że interpretacją wyników powinien zająć się lekarz i to ze specjalistą należy je konsultować. Wtedy będzie możliwe wdrożenie odpowiedniego leczenia. To na przykład włączenie do diety leków z żelazem.
Niski poziom żelaza. Co najlepiej jeść?
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na żelazo wynosi ok. 1 mg dla mężczyzn i ok. 2 mg dla kobiet. Ze względu na to, że wchłanianiu ulega jedynie część żelaza, które jest dostarczane wraz z jedzeniem, należy dostarczać jego większą ilość. Aby żelazo było lepiej przyswajalne, posiłki bogate w żelazo najlepiej łączyć z produktami zawierającymi witaminę C. To np. szpinak, papryka czerwona, kiwi, natka pietruszki, pomarańcza czy czarna porzeczka.
Osoby borykające się z jego niedoborem powinny spożywać pokarmy będące źródłem żelaza hemowego (dwuwartościowego, które jest lepiej przyswajane przez organizm).
To przede wszystkim pokarmy pochodzenia zwierzęcego takie jak:
-
wołowina,
-
drób,
-
ryby,
-
podroby (wątróbka),
-
wieprzowina,
-
tuńczyk,
-
sardynki,
-
śledź,
-
halibut.
Wspomniane produkty są również bogate w witaminy B12 czy A i D, zwiększające przyswajalność żelaza.
Pierwiastek znajduje się również w pokarmach roślinnych takich jak:
-
soczewica,
-
tofu,
-
warzywa strączkowe,
-
brokuły,
-
jarmuż.
Oprócz tego żelazo znajduje się też w niskoprzetworzonych produktach zbożowych, np. płatkach owsianych czy kaszy gryczanej.Wszystkie wymienione wyżej produkty są z kolei źródłem żelaza niehemowego, które jest nieco gorzej przyswajane przez organizm.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS