Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie to doskonałe źródło witamin E C, A, K, B6 oraz minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, cynk. Orzechy włoskie to także pełnia bardzo zdrowych tłuszczów nienasyconych, przy czym są one szczególnie bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA).
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że wspomniany kwas alfa-linolenowy to prekursor kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA występujących w tłustych rybach, które znane są ze swoich właściwości chroniących serce. Orzechy włoskie charakteryzują się także najkorzystniejszym spośród orzechów stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6.
Wyniki wielu badań naukowych potwierdzają, że spożywanie orzechów włoskich jest szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego, o czym przypomina NCEŻ. Ponadto zawarte w orzechach antyoksydanty charakteryzują się działaniem antynowotworowym.
Włączenie do swojej diety orzechów włoskich m.in. pomaga regulować poziom cholesterolu, usprawnia pracę układu nerwowego i mózgu, a także poprawia kondycję skóry.
Czy orzechy włoskie można jeść ze skórką?
Orzechy włoskie posiadają charakterystyczną, brązową skórkę, która charakteryzuje się gorzkawym smakiem. Wiele osób zachodzi w głowę, czy spożywanie orzechów z taką obwódką jest bezpiecznie dla zdrowia.
Tak, z powodzeniem można, ale i warto jeść orzechy włoskie ze skórką, ponieważ właśnie w tej brązowej “błonce” znajduje się wiele, prozdrowotnych antyoksydantów. Rzecz jasna, jeśli z uwagi na smak chcielibyśmy zdjąć z orzecha skórkę, możemy to zrobić na kilka sposobów.
Jak pozbyć się skórki z orzecha włoskiego?
Pierwszym sposobem na usunięcie skórki z orzechów włoskich, jest pieczenie orzechów w piekarniku. Orzechy obieramy z łupinek i wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i wkładamy do niego orzechy.
Po 10 minutach orzechy wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do czystej ściereczki. Pocieramy orzechy w ściereczce do momentu, aż skórki oddzielą się od reszty.
Jednym z najczęściej spotykanych trików na pozbycie się skórki z orzechów, jest sparzenie ich wrzątkiem. Orzechy bez łupiny wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem przez pół minuty.
Jak już wiemy z dwóch opisanych powyżej przykładów – skórka z orzecha najłatwiej schodzi pod wpływem wysokiej temperatury. W związku z tym, kolejną metodą na jej usunięcie, jest podprażenie orzechów na suchej patelni.
Patelnię rozgrzewamy, aplikujemy na nią orzechy i prażymy przez ok. 5 minut, regularnie mieszając. Gotowe!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS