A A+ A++

W dniach 28-29 września Bystra stała się centrum rolniczym powiatu gorlickiego. Dwudniowa wystawa AGRO GORLICE 2024 przyciągnęła zarówno rolników, jak i miłośników rolnictwa z naszego regionu. Wydarzenie było także okazją do uhonorowania lokalnych hodowców bydła oraz, wzorem roku ubiegłego, wybrany został Wypiek Regionalny Ziemi Gorlickiej.

Wydarzenie zgromadziło prawie stu wystawców i setki odwiedzających, którzy mieli okazję zapoznać się nowoczesnymi technologiami rolniczymi, a także tradycyjnymi produktami regionalnymi.

Organizatorami wystawy byli: Powiat Gorlicki, Gmina Gorlice, Ośrodek Kultury Gminy Gorlice, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej, Galicyjski Związek Hodowców Bydła oraz Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Jak podkreślił Starosta Gorlicki Mirosław Waląg, celem wystawy „było stworzenie przestrzeni, w której innowacje spotykają się z tradycją, pokazanie jak dynamicznie rozwija się w naszym regionie rolnictwo, jak ważny jest zrównoważony rozwój i jak cenne są lokalne produkty i tradycje”.
– Rolnictwo od zawsze było i pozostaje fundamentem naszej gospodarki. Ta wystawa to nie tylko prezentacja nowoczesnych rozwiązań technologicznych, ale również promocja naszej kultury i dziedzictwa – mówił starosta podczas oficjalnego otwarcia wystawy.

Wraz ze starostą, otwarcia wystawy dokonali: Wicestarosta Marcin Krzemiński, Wójt Gminy Gorlice Jan Przybylski, Dyrektor Ośrodka Kultury Gminy Gorlice Roman Korbicz, Dyrektor ZSCKR w Bystrej Wiesław Jabłoński oraz Prezes Galicyjskiego Związku Hodowców Bydła Jan Dubec i Dyrektor Regionu Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Michał Rodak.

Dla osób odwiedzających wystawę przygotowano wiele atrakcji. Każdy znalazł coś odpowiedniego dla siebie. I starsi i młodsi. Wśród stoisk z naturalnymi produktami dominowały wyroby na bazie miodów. Nie zabrakło także wspaniałych wypieków i produktów, którymi raczyły Koła Gospodyń Wiejskich.

Pierwszego dnia na scenie zaprezentowali się: Zespół Regionalny „Chabry i Maki” z ZSCKR w Bystrej, Gminna Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Brunar, Zespół Folkowy „Ciupazecka” z CKiP w Bobowej, Zespól dziecięco-młodzieżowy „Loma” z Sękowej, Zespół „Ambitus” z Łużnej, „Dopamina” z MDK w Gorlicach, „Chór „Galicyjski” z Wysowej, Zespół Folklorystyczny „Beskidy” z Dominikowic, „Life Efekt” z BCK w Bieczu, „Pogórzanie” z GCK w Gorlicach, „Śwarne Babki i Chłop” z GOK w Ropie, Zespól Pieśni i Tańca „Wójtowiacy” z Lipinek, Orkiestra Dęta OSP Dominikowice i Mażoretki „Domino” z Dominikowic, a wieczór zakończył „KGW Show” – wspólny program KGW z Gminy Gorlice przygotowany przez Mirosława Witkowskiego
Natomiast na placu naprzeciw budynku szkoły zorganizowany został pokaz hodowców bydła.

Niedziela, 29 września była drugim dniem wystawy. Najważniejszymi punktami programu było nadanie złotych odznak Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz wręczenie nagród w zorganizowanej I Gorlickiej Wystawie Zwierząt.
Złote odznaki otrzymali:
Beata Rosiek
Jan Semanicki
Tadeusz Kijek
Jan Drąg
Robert Gutter
Józef Waszczyszak

W I Gorlickiej Wystawie Zwierząt nagrodzeni zostali:
Bartłomiej Magiera
Franciszek Gryboś
Krzysztof Olszanecki
Andrzej Pietrusza
Stanisław Kosterkiewicz
Maria Gałkiewicz
Piotr Geriak
 
Po okolicznościowych wystąpieniach zaproszonych gości, na scenie zaprezentowała się Kapela „Łużnioki” i Zespół Folklorystyczny „Spod Pustek” z Łużnej, następnie Orkiestra Dęta z Łużnej, Chór „Dominanta” z Moszczenicy, natomiast gwiazdą wieczoru był Zespół „Słowianki – Słowiańska Krew”. W międzyczasie na terenie wystawy zwierząt odbywał się Pokaz Młodego Hodowcy”.

Głównym punktem niedzielnego popołudnia był konkurs „Wypiek regionalny ziemi gorlickiej”, którego uczestniczkami były Koła Gospodyń Wiejskich w terenu powiatu gorlickiego. Zanim reprezentantki poszczególnych 10 kół zaprezentowały się na scenie, publiczność miała możliwość degustacji tychże wypieków i oddania głosu na ten najsmaczniejszy w Nagrodzie Publiczności.

Jury w składzie: Katarzyna Miernik-Pietruszewska („Stary Dom Zdrojowy”) – przewodnicząca, Iwona Budziak (Restauracja „Orchidea”), Iwona Rudek („Polskie Piekarnie”) oceniało walory smakowe wypieków, ich estetykę i atrakcyjność, oryginalnośc receptury, trudność przygotowania oraz opis pochodzenia.

Kolejno prezentowały się:
Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Zagórzanach – 🥞 „Bułka – chałka w wydaniu nowoczesnym”.

Koło Gospodyń Wiejskich w Wójtowej – 🥞 Ciasto amoniakowe „Z dziś na jutro”.

Koło Gospodyń Wiejskich w Stróżówce – 🥞 Warkocz drożdżowy z serem wiejskim

Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Lipinkach – 🥞 „Kołocyki z serem”

Koło Gospodyń Wiejskich „Korczynianki” w Korczynie – 🥞 „Miodownik”

Koło Gospodyń Wiejskich w Kobylance Stowarzyszenie Przyjaciół Folkloru – 🥞 „Piernik świąteczny ciotki Helenki”

Koło Gospodyń Wiejskich w Łużnej – 🥞 „Pijany tort orzechowy babci Stasi”

Koło Gospodyń Wiejskich w Łosiu – 🥞 „Podpłomyk – pizza naszej młodości”

Koło Gospodyń Wiejskich w Krygu – 🥞 Sernik

Koło Gospodyń Wiejskich w Staszkówce – 🥞 „Starodawny tort z razowego chleba”

Po degustacji wszystkich słodkości, jury ogłosiło wynik.

Serca i podniebienia jury oraz I miejsce zdobyło KGW w Łużnej, bon o wartości 2.000 zł wręczał Starosta Gorlicki Mirosław Waląg wraz z Kierownikiem Biura Powiatowego ARiMR w Gorlicach Łukaszem Wojnarskim

II miejsce przypadło KGW w Łosiu, bon o wartości 1.200 zł wręczali Wicestarosta Gorlicki Marcin Krzemiński i Dyrektor ZSCKR w Bystrej Wiesław Jabłoński.

III miejsce otrzymało KGW w Stróżówce, bon o wartości 800 zł wręczali Wójt Gminy Łużna Jan Przybylski i Burmistrz Bobowej Marcin Wąs.

Nagrodę Publiczności wręczali Przewodniczący Rady Miasta Gorlice Robert Ryndak i dyrektorzy: OKG Łużna Karolina Szymczyk i OKG Gorlice Roman Korbicz, a otrzymało ją KGW „Korczynianki” w Korczynie, które zdobyło również Wyróżnienie w konkursie. Nagrodę wręczał Józef Magiera, Przewodniczący Rady Powiatowej Małopolskiej Izby Rolniczej w Gorlicach.

Ponadto wszystkie KGW otrzymały dyplomy za udział, które wręczali Wójt Gminy Lipinki Bogdan Czeluśniak, Wójt Gminy Moszczenica Jerzy Wałega, Wójt Gminy Ropa Karol Górski, Sekretarz Gminy Biecz Jan Szkaradek i Sekretarz Gminy Łużna Teresa Burkot.  

Wystawę AGRO GORLICE 2024 prowadziła Anna Konopka.

Patronat honorowy na wydarzeniem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski, Wojewoda Małopolski Krzysztof Jan Klęczar, Marszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka i Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy.

Partnerami wydarzenia byli: Małopolska – Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, UM Gorlice, Gminy: Biecz, Bobowa, Lipinki, Łużna, Moszczenica, Ropa, Sękowa i Uście Gorlickie, ZSCKR w Hańczowej.

Sponsorzy: Bank Spółdzielczy w Bieczu, Bank Spółdzielczy w Gorlicach – Grupa BPS, BRUK-BET Falilia BM

Patronat medialny nad wydarzeniem objeli: Gazeta Krakowska, HaloGorlice, Gorlice24, Gorlice.tv.

Foto: Yvetta Walecka, Krzysztof Sobolewski

More Joomla Extensions
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJak powstały tajemnicze kratery na Syberii? Naukowcy już to wiedzą
Następny artykułRusza Jesień Teatralna. Są jeszcze bilety