A A+ A++

Dodaj 4 łyżki. Kotlety soczyste jak nigdy

Sposób na pyszne kotlety schabowe

Sposób na pyszne kotlety schabowe

Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NikolaeVa Elenaa

WOA

29.09.2024 16:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marzysz smacznych, soczystych kotletach? Wypróbuj trik stosowany przez nasze babcie. Dzięki temu mięso będzie wyjątkowe, a goście z pewnością spytają, w czym tkwi tajemnica tego głębokiego smaku.

Polacy kochają kotlety mielone – danie, które od lat gości na naszych stołach, szczególnie podczas niedzielnych obiadów. Jednak nawet tradycyjne przepisy można udoskonalić, dodając jeden niestandardowy składnik, który sprawi, że kotlety będą 100 razy bardziej soczyste.

Dodaj 4 łyżki kefiru

Dodanie kefiru do mięsa mielonego to sposób, który pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności kotletów podczas smażenia. Dzięki temu staje się bardziej elastyczne, a białko w nim zawarte lepiej wiąże składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy około 100 ml kefiru na 200 gramów mięsa, aby uzyskać zauważalną różnicę. Kotlety nie tylko będą bardziej smaczne, ale również soczyste i mniej podatne na wysuszenie.

Wszechmocne © WP

Misja – kotlety doskonałe

Sposobów na smaczne, soczyste kotlety jest więcej. Te dodatki sprawią, że daniu trudno będzie się oprzeć.

Bułka namoczona w mleku lub wodzie. Ten dodatek nada kotletom aksamitności. Ten dodatek do mielonych sprawi, że mięso będzie bardziej puszyste i miękkie. Ważne jest, aby bułka była dobrze odsączona, co zapobiegnie rozpływaniu się kotletów na patelni.

Cebula – drobno posiekana i podsmażona. Dodanie cebuli wzbogaca smak mięsa, ale warto ją najpierw lekko podsmażyć na złoty kolor. Taki zabieg nada kotletom lekko słodkiego smaku i podkreśli ich soczystość.

Musztarda. Choć może się wydawać, że musztarda jest nietypowym składnikiem, dodanie jednej łyżki do mięsa mielonego nada kotletom głębi smaku. Musztarda sprawia, że mięso staje się bardziej aromatyczne, a jej kwasowość wzmocni naturalny smak potrawy.

Zobacz też: Genialny trik na krojenie cebuli. “Całe życie robiłam to źle”

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: [email protected]

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBarcelona już działa ws. Szczęsnego
Następny artykułCzerwone paznokcie idą w odstawkę. Oto hit jesieni