Morwa biała – właściwości liści i owoców
Morwa biała to drzewo liściaste pochodzące z Azji, które może posiadać owoce w kolorze białym, czarnym, fioletowym i różowym. Roślina uprawiana jest w wielu rejonach świata, również w Polsce. W Chinach ogromną popularnością cieszyły się napary przygotowywane z liści, korzenia i kory morwy. W tamtejszej medycynie ludowej takie napary spożywane były podczas leczenia nadciśnienia, infekcji górnych dróg oddechowych, a także miały działać przeciwgorączkowo.
Liście i owoce morwy są doskonałym źródłem nie tylko wielu witamin i minerałów, ale bioaktywnych związków mających właściwości prozdrowotne i lecznicze. Najcenniejszą częścią rośliny są jej liście, doceniane przede wszystkim za dużą zawartość substancji aktywnych.
Liście morwy są pełne polifenoli, spośród których najważniejszymi są m.in. kwercetyna, astragalina, kemferol i rutyna, a także 1-deoksynojirimycyna, czyli alkaloid, który w największym skrócie ogranicza wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku.
W liściach morwy znajdują się również m.in. białko, błonnik pokarmowy, kwas askorbinowy, beta-karoteny, szczawiany, fityniany, kwas taninowy, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo. Dzięki temu morwa biała charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym, pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz łagodzi objawy alergii.
W jakiej postaci można stosować morwę białą?
Doskonałą formą spożywania morwy, jest picie herbat i naparów z liści tej rośliny. Rzecz jasna w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy liczne preparaty w postaci suplementów, soków oraz suszonych owoców. Z powodzeniem można także spożywać świeże owoce morwy, które w sprzedaży dostępne są zazwyczaj na przełomie lipca i sierpnia.
Jedzenie owoców morwy czarnej wpływa na opóźnianie procesów starzenia123RF/PICSEL
Owoce czarnej morwy – dlaczego warto je jeść?
Czarna morwa to także bardzo dobre źródło witaminy C, K oraz kompleksu witamin B. Posiada ona właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i powstrzymuje działanie wolnych rodników. Z kolei zawarte w morwie resweratrol i antocyjany biorą udział w procesach związanych ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia chorób neurologicznych i udaru.
Czarna morwa to również bogactwo potasu, żelaza i magnezu, mających duże znaczenie na prawidłowe działanie układu krążenia i serca. Spożywanie czarnej morwy przyczynia się do opóźniania procesów starzenia.
Iwona Pavlović: Prywatnie bliżej mi do Białego Misia niż do Czarnej MambyINTERIA.PL
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS