Sekret chrupiących placków ziemniaczanych. Ten składnik wzbogaci ich smak
Przepis na klasyczne placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Wystarczą nam ziemniaki, mąka, jajko, a także trochę przypraw do smaku, takich jak sól i pieprz.
Jednak w wersji Ewy Wachowicz pojawia się jeszcze jeden składnik, który znacząco wpływa na ich smak i konsystencję. Jest nim żółty ser, dzięki któremu placki stają się nie tylko bardziej chrupiące, ale również zyskują na smaku.
Zobacz również:
Dodatkowo ser sprawia, że placki są bardziej sycące, dzięki czemu mogą stanowić samodzielne danie, a nie tylko dodatek do obiadu.
Jak przygotować placki ziemniaczane według Ewy Wachowicz?
Przepis na placki ziemniaczane w wersji Ewy Wachowicz jest prosty, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Aby je przygotować, potrzebujemy zaledwie kilku składników w odpowiednich proporcjach:
-
4 ziemniaki,
-
4 łyżki mąki,
-
1 jajko,
-
1 ząbek czosnku,
-
połowa cebuli,
-
1 szklanka startego żółtego sera,
-
3 łyżki śmietany lub jogurtu,
-
sól i pieprz do smaku,
-
masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
-
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce.
-
Dodajemy roztrzepane jajko, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, ser, śmietanę, sól i pieprz.
-
Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy placki i smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste.
Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym 123RF/PICSEL
Jak jeść placki ziemniaczane z serem?
Chrupiące i pachnące placki ziemniaczane z serem żółtym możemy podawać jako samodzielne danie główne. Doskonale komponuje się także z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego, a nawet skyru. Klasyczną wersję warto przełamać słodko-kwaśną konfiturą z żurawiny lub borówki.
Jeśli jednak nie przepadamy za słodką wersją tego dania i mamy ochotę na coś bardziej sycącego, możemy zaserwować placki ziemniaczane z mięsnym gulaszem.
„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsat
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS