Jaka dynia na ciasto dyniowe?
Jesień na dobre rozgaszcza się nie tylko na polach czy w ogrodach, ale także w mieszkaniach, które powoli przyciągają wzrok pierwszymi dekoracjami. Start kolejnej pory roku zauważymy także w sklepach i na targach, a charakterystycznym punktem są stoiska wypełnione dorodnymi dyniami. Liczne odmiany możemy wykorzystać w różnych celach. Niektóre posłużą tylko jako ozdoby, a z innych przygotujemy wyśmienite przysmaki.
Smakołykiem, bez którego nie obędzie się żaden szanowany wielbiciel jesieni, jest ciasto dyniowe. Doskonale wilgotne, puszyste jak obłoczek oraz z wyraźną nutą przypraw korzennych. Świetnie nada się do niego dynia piżmowa, na pierwszy rzut oka przypominająca nieco przerośniętą gruszkę. Wyróżnia się zielonkawą, żółtawą lub złocistą barwą skórki, słodkim miąższem i brakiem włókien. Konkurencję dla tej odmiany stanowi wywodząca się z Japonii dynia Hokkaido. Choć nie zachwyca imponującym rozmiarem, ma tak delikatną skórkę, że nie trzeba jej obierać. Wyborne ciasto dyniowe wyjdzie nam także z odmian deserowych, m.in. Muscat.
Przepis na puszyste ciasto dyniowe
Z walorów dyni chętnie korzystamy w kremowych zupach, zapiekankach, sosach, chlebach, a nawet domowych przetworach. Warzywo doskonale sprawdzi się także do ciast i deserów, nadając im pożądanej wilgotności, delikatności czy naturalnej słodyczy. Zdrowy dodatek sprawia, że możemy ograniczyć ilość cukru używanego w przepisie. Dyniowe wypieki w smakowity sposób wprawiają nas w błogi nastrój, a dodatkowo dostarczają licznych witamin, minerałów oraz błonnika.
Słodkie ciasto dyniowe bez trudu przygotujemy w domu123RF/PICSEL
Składniki na ciasto z dyni
-
2 szklanki gładkiego miąższu z dyni
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
-
3 duże jajka
-
½ szklanki oleju roślinnego
-
1 opakowanie cukru z wanilią
-
1-2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
-
2 mielone goździki
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1-2 garści orzechów włoskich
-
1 garść rodzynek
Przygotowanie ciasta z dyni
-
Pracę nad ciastem zaczynamy od wrzucenia rodzynek do miski, a następnie zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na bok do namoczenia.
-
Orzechy włoskie wysypujemy na deskę i drobno siekamy ostrym nożem. W kolejnym kroku do czystego naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę.
-
Do ubitych jajek cienkim strumieniem wlewamy olej, dodajemy przesianą mąkę pszenną, cukier z wanilią, sodę oraz cynamon.
-
Podane składniki ponownie miksujemy przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera. W następnym etapie przechodzimy do przygotowania dyni.
-
Wybraną dynię dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona oraz włókna. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy obrać ją ze skórki.
-
Tak przygotowane warzywo ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub wrzucamy w kawałkach do blendera i miksujemy na gładko.
-
Z powstałej papki odciskamy nadmiar płynu i dorzucamy do ubitych jajek razem z orzechami i odsączonymi z wody rodzynkami. Całość mieszamy.
-
Surowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem lub olejem roślinnym formy do pieczenia o średnicy ok. 23-25 cm.
-
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i trzymamy przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Gotowy wypiek wyciągamy na kratkę i dokładnie studzimy.
-
Wierzch ostudzonego ciasta dyniowego obficie posypujemy cukrem pudrem. Możemy także posmarować cienką warstwą dobrej jakości miodu i udekorować kruszonymi orzechami. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Rogaliki drożdżowe z dyniąPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS