Dlaczego warto jeść barszcz?
Gdy barszcz ląduje na stole, wielu zaciera ręce na smaczny i syty obiad. Obok niesamowitego smaku, nie można odmówić również wielu prozdrowotnych właściwości. Jego głównym składnikiem są bowiem buraki – źródło ważnych witamin i minerałów, na czele z witaminą C, potasem, magnezem, żelazem czy witaminami z grupy B. Warzywa bogate są też we wspomagający trawienie i utrzymanie zdrowia jelit błonnik. Pomagają również wspomóc zdrowie serca. Eksperci przyznają dodatkowo, że regularne spożywanie barszczu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka niektórych chorób przewlekłych.
Zobacz również:
Samodzielne przygotowanie barszczu nie należy jednak do najłatwiejszych. Niekiedy bowiem jeden prosty błąd (na przykład zbyt mocne podgrzanie) może ostatecznie zrujnować wygląd lub smak zupy. Wielu, chcąc mimo wszystko cieszyć podniebienie jej smakiem, sięga po sklepowe zamienniki – przygotowując w ten sposób smaczną zupę w zaledwie kilka chwil. Katarzyna Bosacka przestrzega jednak, by przed zakupem dokładnie przestudiować skład podobnego produktu.
Czy barszcz jest bardzo zdrowy? Katarzyna Bosacka przestrzega
Katarzyna Bosacka, od lat dzieląc się z Polakami praktycznymi wskazówkami dotyczącymi prowadzenia zdrowego stylu życia, systematycznie pokazuje i radzi jak zdrowo jeść, nie marnując przy tym żywności. Nieustannie zachęca również do świadomego dokonywania zakupów, raz za razem przestrzegając przy tym, by dokładnie czytać etykiety poszczególnych produktów. Tym razem na tapet wzięła barszcz.
Tą zupą zajadamy się niemal co tydzień. Bosacka przestrzega: zwróć uwagę podczas zakupówBartlomiej Magierowski/East NewsEast News
“Barszczyk to nie tylko buraki (jakby się mogło wydawać patrząc tylko na przód opakowania), ale również jabłka! Zaskoczeni? Kiedy wczytamy się w skład okazuje się, że soku z soków zagęszczonych z buraków mamy 60%, a soku jabłkowego aż 22%, do tego 3,8% soku warzywnego” – wskazuje swoim obserwatorom, dzieląc się wnioskami po dokładnym przestudiowaniu składu produktu. “Czy jabłko znajdziemy na ilustracji na froncie opakowania? Jest! Ale tylko dla spostrzegawczych Czytajmy etykiety!” – dodaje
Internauci zdają się nie być jednak zdziwieni. Wielu przyznaje nawet, że często wspomaga smak swojej zupy podobnym dodatkiem. “Skład super. Sama dodaje całe jabłka do barszczu i jest pyszny”, “Skład zacny, wszak barszczyk niejedno ma imię i gotuje się go na wywarze warzywnym dla głębi smaku i jabłko bywa dorzucane. Cieszy, że nie ma żadnych wątpliwych substancji” – komentują.
Czym kierować się więc podczas zakupów? Najlepszy, gotowy barszcz to ten, który ma prosty skład i zawiera dużo buraków. Unikać warto przy tym wszelkich produktów, które posiadają spore ilości cukru.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc.104: Iwona PavlovićINTERIA.PL
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS