A A+ A++

Owoce są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i wspomagającego trawienie błonnika. Naukowcy już dawno udowodnili, że wspierają one pracę układu odpornościowego, mogą przeciwdziałać rozwojowi niektórych chorób, wspomagają leczenie otyłości i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Choć owoce mają mnóstwo zalet, to bywają bardzo kaloryczne i należy spożywać je z umiarem.

Czy owoce tuczą?

Choć owoce to, zaraz po warzywach, podstawa zdrowej oraz dobrze zbilansowanej diety i powinny one stanowić 1/4 wszystkich, spożywanych codziennie produktów, to warto wiedzieć, że niektóre z nich są bogate w cukry, a co za tym idzie – tuczą. Za taki stan rzeczy odpowiada nie tylko duża ilość kalorii, ale także wysoki indeks glikemiczny oraz zawartość fruktozy. Oto pięć najbardziej kalorycznych owoców, które powinniśmy spożywać “z głową”. 

Daktyle słyną z doskonałego profilu żywieniowego – zawierają znaczne ilości błonnika oraz witaminy i minerały takie jak m.in.: witamina A, B2, B3, B5, B6, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez i cynk. To także bogate źródło antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki i finalnie opóźniają proces starzenia się organizmu. 

Daktyle wzmacniają układ odpornościowy oraz nerwowy, chronią oczy, wzmacniają skórę i obniżają poziom cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze. 

Choć daktyle mają mnóstwo zalet, to warto pamiętać, że są kaloryczne – w 100 g produktu znajduje się prawie 300 kcal! 

Awokado to zdecydowanie jeden z najzdrowszych owoców, po który z powodzeniem sięgać mogą osoby z licznymi niedoborami, ciężko trenujące i pracujące fizycznie. Awokado zawiera ogromne ilości zdrowego tłuszczu, np. tłuszczowe kwasy oleinowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, chronią serce i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Co ważne, kwas oleinowy przeciwdziała także występowaniu i rozwojowi nowotworów piersi u kobiet oraz prostaty u mężczyzn.

Awokado zawiera takie witaminy jak A, C i E oraz z grupy B, spore ilości potasu i kwas foliowy,  przeciwdziałający występowaniu wad rozwojowych płodu. Z powodzeniem mogą więc po niego sięgać kobiety w ciąży oraz te, które planują potomstwo. 

Choć awokado jest bardzo zdrowe, to warto pamiętać, że ma sporo kalorii – w 100 g produktu znajduje się aż 160 kcal. 

Banany to prawdziwa skarbnica potasu – w 100 g tych owoców znajduje się aż 360 mg tego pierwiastka. Niedobór potasu prowadzi do osłabienia całego organizmu i zmniejszenia kurczliwości mięśni serca, więc lekarze zalecają, by często sięgać po te smaczne i zdrowe owoce.

W bananach znajdziemy spore ilości tryptofanu, który jest jednym z substratów w procesie tworzenia serotoniny, nazywanej “hormonem szczęścia”. Mówiąc potocznie, banany poprawiają więc humor i mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Przez wzgląd na swoje właściwości łagodzące, uspokajają także układ pokarmowy, więc powinny … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPłock też chce jak najwięcej uszczknąć z państwowej kasy. Opłaty za publiczne żłobki w górę z powodu “babciowego”
Następny artykułDodatkowa strefa DRS