A A+ A++

Dieta bogata w owies, żyto i niektóre owoce wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 1, wynika z nowych badań, które zostaną zaprezentowane na konferencji Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą (EASD) w Hiszpanii.

Ale też badania wykazują, że owoce jagodowe okazały się związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy.

Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy organizmu atakuje i niszczy komórki trzustki produkujące insulinę. W rezultacie organizm produkuje niewielką ilość insuliny, która jest hormonem pomagającym przenosić cukier z krwi do komórek w celu uzyskania energii. Osoby z cukrzycą typu 1 muszą przyjmować zastrzyki insuliny lub używać pompy insulinowej, aby kontrolować poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 1 zwykle rozpoczyna się u dzieci lub młodych dorosłych, ale może wystąpić w każdym wieku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZ „Narodowego” do Avii Świdnik
Następny artykułSzóstoklasiści będą zwiedzać Radom z przewodnikiem