A A+ A++

Jajka – zdrowe czy nie? Eksperci obalili popularny mit

Jajka to bogate źródło kluczowych składników odżywczych, w tym wielu witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Oprócz wysokiej jakości białka dostarczają również nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) oraz cholesterolu, którego źródłem jest przede wszystkim żółtko. Jedno żółtko zawiera średnio 210 mg cholesterolu, co od lat budzi wątpliwości co do ich wpływu na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Jednak eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej uspokajają. Jak podkreślają, cholesterol zawarty w jajach nie ma tak negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi, jak tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, obecne w wysoko przetworzonych produktach, takich jak słodycze czy wyroby cukiernicze. Co więcej, żółtko charakteryzuje się korzystnym stosunkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu, a także zawartością fosfolipidów. Dzięki temu nawet regularne spożycie 2 jaj dziennie nie podnosi poziomu cholesterolu u zdrowych dorosłych.

Co więcej, naukowcy i dietetycy są zgodni – regularne spożywanie jajek, w szczególności dwóch dziennie, przynosi szereg korzyści zdrowotnych.

Jajka, a zdrowie mózgu. Twój układ nerwowy ci podziękuje

Jajka są bogatym źródłem choliny – składnika, który jest niezwykle ważny dla zdrowia mózgu i układu nerwowego. Cholina odgrywa kluczową rolę w produkcji acetycholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje związane z pamięcią, koncentracją i uczeniem się. Jej niedobory mogą prowadzić do pogorszenia zdrowia poznawczego, co sprawia, że regularne spożywanie jajek może poprawić funkcje poznawcze i chronić przed problemami związanymi z pamięcią.

Lepszy wzrok i zdrowe oczy. Jedz je codziennie

Jajka dostarczają ważnych składników odżywczych dla wzroku, w tym luteiny i zeaksantyny. Te dwa przeciwutleniacze są kluczowe dla zdrowia siatkówki, zwłaszcza plamki żółtej, która odpowiada za ostry obraz. Regularne spożywanie jajek może znacząco zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Badania pokazują, że jedzenie jaj codziennie może obniżyć to ryzyko nawet o 44%.

Wystarczą dwa jajka dziennie by zadbać o zdrowie oczu JERZY CISZEWSKI/REPORTEREast News

Wspieranie odchudzania. To idealna opcja na śniadanie

Dzięki wysokiej zawartości białka, które pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, jajka są idealnym wyborem na śniadanie osób będących na diecie odchudzającej. Badania wykazały, że osoby, które jedzą jajka rano, spożywają mniej kalorii w ciągu dnia, co sprzyja utracie wagi. Dodatkowo stabilne źródło energii dostarczane przez białko zapobiega skokom cukru we krwi, co pomaga uniknąć nagłych ataków głodu i podjadania.

Jajka przyniosą korzyści dla układu sercowo-naczyniowego

Mimo dawnych mitów o rzekomym podnoszeniu cholesterolu jedzenie jajek może przynieść korzyści dla naszego serca. Zawierają składniki, które pomagają utrzymać zdrowy poziom “dobrego” cholesterolu (HDL) i kontrolować poziom trójglicerydów, co przekłada się na zdrowie naczyń krwionośnych. Witaminy A, E i z grupy B, obecne w jajkach, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i zmniejszają ryzyko chorób serca.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułНа Закарпатті оштрафували депутата селищної ради за торгівлю контрафактними сигаретами
Następny artykułNaukowcy odkryli gen znacząco wpływający na długowieczność