Jajka – zdrowe czy nie? Eksperci obalili popularny mit
Jajka to bogate źródło kluczowych składników odżywczych, w tym wielu witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Oprócz wysokiej jakości białka dostarczają również nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) oraz cholesterolu, którego źródłem jest przede wszystkim żółtko. Jedno żółtko zawiera średnio 210 mg cholesterolu, co od lat budzi wątpliwości co do ich wpływu na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Jednak eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej uspokajają. Jak podkreślają, cholesterol zawarty w jajach nie ma tak negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi, jak tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, obecne w wysoko przetworzonych produktach, takich jak słodycze czy wyroby cukiernicze. Co więcej, żółtko charakteryzuje się korzystnym stosunkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu, a także zawartością fosfolipidów. Dzięki temu nawet regularne spożycie 2 jaj dziennie nie podnosi poziomu cholesterolu u zdrowych dorosłych.
Co więcej, naukowcy i dietetycy są zgodni – regularne spożywanie jajek, w szczególności dwóch dziennie, przynosi szereg korzyści zdrowotnych.
Jajka, a zdrowie mózgu. Twój układ nerwowy ci podziękuje
Jajka są bogatym źródłem choliny – składnika, który jest niezwykle ważny dla zdrowia mózgu i układu nerwowego. Cholina odgrywa kluczową rolę w produkcji acetycholiny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za funkcje związane z pamięcią, koncentracją i uczeniem się. Jej niedobory mogą prowadzić do pogorszenia zdrowia poznawczego, co sprawia, że regularne spożywanie jajek może poprawić funkcje poznawcze i chronić przed problemami związanymi z pamięcią.
Lepszy wzrok i zdrowe oczy. Jedz je codziennie
Jajka dostarczają ważnych składników odżywczych dla wzroku, w tym luteiny i zeaksantyny. Te dwa przeciwutleniacze są kluczowe dla zdrowia siatkówki, zwłaszcza plamki żółtej, która odpowiada za ostry obraz. Regularne spożywanie jajek może znacząco zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Badania pokazują, że jedzenie jaj codziennie może obniżyć to ryzyko nawet o 44%.
Wystarczą dwa jajka dziennie by zadbać o zdrowie oczu JERZY CISZEWSKI/REPORTEREast News
Wspieranie odchudzania. To idealna opcja na śniadanie
Dzięki wysokiej zawartości białka, które pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, jajka są idealnym wyborem na śniadanie osób będących na diecie odchudzającej. Badania wykazały, że osoby, które jedzą jajka rano, spożywają mniej kalorii w ciągu dnia, co sprzyja utracie wagi. Dodatkowo stabilne źródło energii dostarczane przez białko zapobiega skokom cukru we krwi, co pomaga uniknąć nagłych ataków głodu i podjadania.
Jajka przyniosą korzyści dla układu sercowo-naczyniowego
Mimo dawnych mitów o rzekomym podnoszeniu cholesterolu jedzenie jajek może przynieść korzyści dla naszego serca. Zawierają składniki, które pomagają utrzymać zdrowy poziom “dobrego” cholesterolu (HDL) i kontrolować poziom trójglicerydów, co przekłada się na zdrowie naczyń krwionośnych. Witaminy A, E i z grupy B, obecne w jajkach, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i zmniejszają ryzyko chorób serca.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS