Nocna owsianka pistacjowa
Poranny pośpiech sprawia, że sami nie wiemy, w co włożyć ręce, a przygotowanie śniadania wydaje się misją niemożliwą. Nocna owsianka pistacjowa to doskonały wybór dla osób, które chcą zaoszczędzić na czasie, a dodatkowo mieć pewność, że rano zawsze będzie czekał smakowity posiłek. To doskonały wybór zwłaszcza dla zwolenników słodkich propozycji śniadaniowych.
Składniki na nocną owsiankę pistacjową
Przygotowanie nocnej owsianki pistacjowej
-
Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane, dolewamy mleko, dodajemy skyr, łyżeczkę pasty pistacjowej i całość dokładnie mieszamy.
-
W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie polewy. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z jogurtem naturalnym i pozostałą porcją pasty pistacjowej.
-
Gotową polewę wylewamy na owsiankę pistacjową, posypujemy posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami. Przekąskę wstawiamy na całą noc do lodówki i zajadamy ze smakiem rano. Smacznego!
Brzoskwiniowe smoothie z płatkami owsianymi
Kanapki, jajecznice oraz tosty to pyszne propozycje śniadaniowe, ale z czasem mogą się znudzić. Jeśli rano obudzi nas głód, ale z niechęcią myślimy o sięganiu po standardowe składniki, postawmy na smakowite smoothie. Połączenie dojrzałych brzoskwiń, kremowych bananów, orzeźwiającego soku z pomarańczy oraz sycących płatków owsianych i nasion chia, to gwarancja zapasu energii na początek dnia.
Sycący koktajl z brzoskwiń warto połączyć z porcją płatków owsianych123RF/PICSEL
Składniki na brzoskwiniowe smoothie
-
2 świeże brzoskwinie lub z puszki
-
1 duży banan
-
200 ml soku z pomarańczy
-
¼ szklanki płatków owsianych
-
1 łyżka nasion chia
-
opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie brzoskwiniowego smoothie
-
Brzoskwinie i banana myjemy pod wodą, a następnie osuszamy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.
-
Do kielicha blendera wsypujemy płatki owsiane i blendujemy na gładki pył. Dodajemy do nich owoce i nasiona chia, po czym ponownie blendujemy.
-
Gdy w masie nie będzie grudek, dolewamy sok z pomarańczy, ponownie krótko miksujemy i przelewamy do szklanek.
-
Smoothie brzoskwiniowe najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale możemy także wcześniej schłodzić je w lodówce. Smacznego!
Kanapka z hummusem, burakiem i kozim serem
Bułka spoglądająca na nas z kuchennego chlebaka może być podstawą do przygotowania zdrowego, sycącego i przepysznego śniadania. Wystarczy połączyć ją z ulubionym hummusem, kawałkiem gotowanego buraka i kozim serem. Prawdziwą wisienką na torcie będą także prażone pestki słonecznika i nieco pikantne kiełki rzodkiewki.
Składniki na kanapkę z hummusem
-
60 g ulubionego hummusu
-
1 bułka z ziarnami lub grahamka
-
½ gotowanego buraka
-
3 łyżki koziego serka
-
1,5 łyżki kiełków rzodkiewki
-
1-2 łyżeczki prażonych ziaren słonecznika
Przygotowanie kanapki z hummusem
-
Bułkę kroimy na dwie połówki i jedną z nich obficie smarujemy hummusem. W kolejnym kroku kroimy połówkę buraka w cienkie plastry.
-
Na hummusie układamy pokrojonego w plastry buraka, kozi serek, kiełki rzodkiewki oraz prażone ziarna słonecznika.
-
Bułkę przykrywamy drugą częścią i podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wytrawne placuszki z serka wiejskiego, szynki i cebuli
Jak smakowicie rozpocząć dzień, a przy tym zapewnić sobie zapas jedzenia na wynos? Odpowiedzią są wytrawne placuszki powstające na bazie serka wiejskiego. Obłędnie puszyste i delikatne, zachwycają smakiem podsmażonej cebulki i szynki. Świetne do zjadania prosto z patelni, a także gotowe do zapakowania w pojemniki.
Placuszki z serka wiejskiego doskonale smakują nie tylko na słodko, ale także wytrawnie123RF/PICSEL
Składniki na wytrawne placuszki
Przygotowanie wytrawnych placuszków
-
Cebulę obieramy z łupiny, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej porcji oleju. W międzyczasie szynkę kroimy w kostkę.
-
Do podsmażonej cebuli dodajemy szynkę i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, by zrumieniła się z każdej strony.
-
Serek wiejski przekładamy do miseczki, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie dokładnie mieszamy.
-
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę z szynką oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju roślinnego, rozgrzewamy i za pomocą dużej łyżki wykładamy porcje ciasta.
-
Wytrawne placuszki z serka wiejskiego smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągamy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
-
Danie doskonale smakuje z domowymi sosami, np. czosnkowym lub tzatziki, a także lekką sałatką. Smacznego!
Śniadaniowy bajgiel z serkiem, łososiem i dodatkami
W amerykańskich filmach główni bohaterowie ze smakiem zajadają się świeżymi bajglami, przemierzając ruchliwe ulice Nowego Jorku. To kultowe śniadanie możemy powtórzyć w domu, napełniając wnętrze wypieku kremowym serkiem, wędzonym łososiem, ogórkiem, kaparami i aromatycznym koprem.
Składniki na śniadaniowego bajgla z łososiem
Przygotowanie śniadaniowego bajgla z łososiem
-
Bajgla kroimy na dwie połówki, a następnie krótko podgrzewamy je w opiekaczu lub na patelni. Obie połówki smarujemy serkiem śmietankowym.
-
Na dolnej części bajgla wykładamy płaty łososia, pokrojonego w plasterki górka oraz kapary. Całość obficie zasypujemy posiekanym koperkiem.
-
Składniki doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie przykrywamy drugą połówką bajgla. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Śniadaniowe pancakesInteria.tv
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS