A A+ A++

Nocna owsianka pistacjowa

Poranny pośpiech sprawia, że sami nie wiemy, w co włożyć ręce, a przygotowanie śniadania wydaje się misją niemożliwą. Nocna owsianka pistacjowa to doskonały wybór dla osób, które chcą zaoszczędzić na czasie, a dodatkowo mieć pewność, że rano zawsze będzie czekał smakowity posiłek. To doskonały wybór zwłaszcza dla zwolenników słodkich propozycji śniadaniowych.

Składniki na nocną owsiankę pistacjową

Przygotowanie nocnej owsianki pistacjowej

  1. Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane, dolewamy mleko, dodajemy skyr, łyżeczkę pasty pistacjowej i całość dokładnie mieszamy.

  2. W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie polewy. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z jogurtem naturalnym i pozostałą porcją pasty pistacjowej.

  3. Gotową polewę wylewamy na owsiankę pistacjową, posypujemy posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami. Przekąskę wstawiamy na całą noc do lodówki i zajadamy ze smakiem rano. Smacznego!

Brzoskwiniowe smoothie z płatkami owsianymi

Kanapki, jajecznice oraz tosty to pyszne propozycje śniadaniowe, ale z czasem mogą się znudzić. Jeśli rano obudzi nas głód, ale z niechęcią myślimy o sięganiu po standardowe składniki, postawmy na smakowite smoothie. Połączenie dojrzałych brzoskwiń, kremowych bananów, orzeźwiającego soku z pomarańczy oraz sycących płatków owsianych i nasion chia, to gwarancja zapasu energii na początek dnia.

Sycący koktajl z brzoskwiń warto połączyć z porcją płatków owsianych123RF/PICSEL

Składniki na brzoskwiniowe smoothie

  • 2 świeże brzoskwinie lub z puszki

  • 1 duży banan

  • 200 ml soku z pomarańczy

  • ¼ szklanki płatków owsianych

  • 1 łyżka nasion chia

  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie brzoskwiniowego smoothie

  1. Brzoskwinie i banana myjemy pod wodą, a następnie osuszamy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.

  2. Do kielicha blendera wsypujemy płatki owsiane i blendujemy na gładki pył. Dodajemy do nich owoce i nasiona chia, po czym ponownie blendujemy.

  3. Gdy w masie nie będzie grudek, dolewamy sok z pomarańczy, ponownie krótko miksujemy i przelewamy do szklanek.

  4. Smoothie brzoskwiniowe najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale możemy także wcześniej schłodzić je w lodówce. Smacznego!

Kanapka z hummusem, burakiem i kozim serem

Bułka spoglądająca na nas z kuchennego chlebaka może być podstawą do przygotowania zdrowego, sycącego i przepysznego śniadania. Wystarczy połączyć ją z ulubionym hummusem, kawałkiem gotowanego buraka i kozim serem. Prawdziwą wisienką na torcie będą także prażone pestki słonecznika i nieco pikantne kiełki rzodkiewki.

Składniki na kanapkę z hummusem

  • 60 g ulubionego hummusu

  • 1 bułka z ziarnami lub grahamka

  • ½ gotowanego buraka

  • 3 łyżki koziego serka

  • 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki

  • 1-2 łyżeczki prażonych ziaren słonecznika

Przygotowanie kanapki z hummusem

  1. Bułkę kroimy na dwie połówki i jedną z nich obficie smarujemy hummusem. W kolejnym kroku kroimy połówkę buraka w cienkie plastry.

  2. Na hummusie układamy pokrojonego w plastry buraka, kozi serek, kiełki rzodkiewki oraz prażone ziarna słonecznika.

  3. Bułkę przykrywamy drugą częścią i podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Wytrawne placuszki z serka wiejskiego, szynki i cebuli

Jak smakowicie rozpocząć dzień, a przy tym zapewnić sobie zapas jedzenia na wynos? Odpowiedzią są wytrawne placuszki powstające na bazie serka wiejskiego. Obłędnie puszyste i delikatne, zachwycają smakiem podsmażonej cebulki i szynki. Świetne do zjadania prosto z patelni, a także gotowe do zapakowania w pojemniki.

Placuszki z serka wiejskiego doskonale smakują nie tylko na słodko, ale także wytrawnie

Placuszki z serka wiejskiego doskonale smakują nie tylko na słodko, ale także wytrawnie123RF/PICSEL

Składniki na wytrawne placuszki

Przygotowanie wytrawnych placuszków

  1. Cebulę obieramy z łupiny, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej porcji oleju. W międzyczasie szynkę kroimy w kostkę.

  2. Do podsmażonej cebuli dodajemy szynkę i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, by zrumieniła się z każdej strony.

  3. Serek wiejski przekładamy do miseczki, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie dokładnie mieszamy.

  4. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę z szynką oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  5. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju roślinnego, rozgrzewamy i za pomocą dużej łyżki wykładamy porcje ciasta.

  6. Wytrawne placuszki z serka wiejskiego smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągamy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.

  7. Danie doskonale smakuje z domowymi sosami, np. czosnkowym lub tzatziki, a także lekką sałatką. Smacznego!

Śniadaniowy bajgiel z serkiem, łososiem i dodatkami

W amerykańskich filmach główni bohaterowie ze smakiem zajadają się świeżymi bajglami, przemierzając ruchliwe ulice Nowego Jorku. To kultowe śniadanie możemy powtórzyć w domu, napełniając wnętrze wypieku kremowym serkiem, wędzonym łososiem, ogórkiem, kaparami i aromatycznym koprem.

Składniki na śniadaniowego bajgla z łososiem

Przygotowanie śniadaniowego bajgla z łososiem

  1. Bajgla kroimy na dwie połówki, a następnie krótko podgrzewamy je w opiekaczu lub na patelni. Obie połówki smarujemy serkiem śmietankowym.

  2. Na dolnej części bajgla wykładamy płaty  łososia, pokrojonego w plasterki górka oraz kapary. Całość obficie zasypujemy posiekanym koperkiem.

  3. Składniki doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie przykrywamy drugą połówką bajgla. Smacznego!

Zmysłowe smaki: Śniadaniowe pancakesInteria.tv

Sprawdź również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułМасштабная воздушная тревога охватила всю территорию Украины – ракетная угроза
Następny artykułРосіяни підняли Ту-95 для атаки по Україні: що це за літаки та якими ракетами б'ють