Placki z cukinii, czyli sezonowy przysmak
Delikatne w smaku warzywo daje szerokie pole manewru podczas przyrządzania codziennych posiłków. Można przyrządzić makaron lub roladki z cukinii, świetnie pasuje do warzywnych gulaszy. Nadal jednak z dużym sentymentem i apatytem wracamy do przepisów na cukiniowe placki. Pozwolą skorzystać z witamin zawartych w warzywie, zarazem ciesząc podniebienie. Nie trać sezonu na cukinię na kulinarne niewypały. W recepturze zrezygnuj z mąki, zastępując ją zdrowszą alternatywą.
Placki z cukinii – lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Mąka już się przejadła
Dlaczego warto zdecydować się na zmianę? Mąka być może sprzyja uzyskaniu zwartej konsystencji dania, ale łatwo z nią przedobrzyć. Przez to placki tracą chrupkość i wyjątkowy warzywny smak. Produkt niepotrzebnie podnosi kaloryczność posiłku, nie oferując w zamian cennych składników odżywczych. Inaczej rzecz wygląda w przypadku placków z cukinii z płatkami owsianymi.
Mąka nie jest konieczna do zrobienia pysznych placków z warzyw123RF/PICSEL
Smaczna dieta sprzymierzeńcem zgrabnej sylwetki
Płatki owsiane mają reputację bardzo wartościowego składnika diety. W znacznej mierze odpowiada za nią wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Dzięki niemu potrawa jest bardziej sycąca, zyskuje też przyjemną, chrupiącą konsystencję. Co więcej, takie zestawienie usprawni działanie jelit i całego układu pokarmowego. Podkręci przemianę materii i zapobiegnie niekontrolowanemu podjadaniu. To z kolei przełoży się na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Przygotowanie placków w piekarniku, zamiast na patelni z rozgrzanym tłuszczem, zamieni je w dietetyczną przekąskę, sprzyjającą odchudzaniu.
Połącz cukinię z płatkami owsianymi. Placki nie będą miały sobie równych
Nie zatęsknisz za dodawaniem mąki do warzywnej masy. Zrobienie placków z cukinii jest łatwe i szybkie, więc do tej receptury wracać będziesz często — zwłaszcza latem. Zapoznaj się z prostym przepisem na placki z cukinii.
Składniki:
Sposób przygotowania:
-
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól, wsyp płatki owsiane i odstaw na sitku na 15 minut.
-
Odsącz masę warzywną z nadmiaru wody.
-
Dodaj jajka i resztę przypraw, dokładnie wymieszaj.
-
Placki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Możesz również przyrządzić je w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczenie potrwa około 20 minut.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS