A A+ A++

Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, prezenterka, dziennikarka, producentka i restauratorka od wielu lat dzieli się z fanami swoimi sprawdzonymi przepisami. Robi to głównie za pomocą Instagrama, gdzie obserwuje ją już ponad 231 tysięcy fanów, którzy chętnie korzystają z jej rad.

Wachowicz publikuje posty ze swoimi sprawdzonymi i przetestowanymi przepisami, ale równie chętnie eksperymentuje i sięga po najbardziej egzotyczne potrawy z całego świata. Równie mocno docenia jednak klasykę, więc nie dziwi fakt, że opublikowała właśnie przepis na pyszne drożdżowe ciasto ze śliwkami i malinami. Warto się zainspirować!

1. Mleko przelać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.

2. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać w dołeczku, przykryć i zostawić w spokoju (na ok. 20 minut).

3. Do drugiej miski wsypać mąkę na kruszonkę, dodać cukier i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.

4. Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. 

5. Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.

6. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wyrośnięte ciasto. Rozciągnąć na kształt formy (może to być blacha piekarnikowa) . Oprószyć mąką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Na wierzchu ułożyć śliwki, maliny, posypać kruszonką.

7. Piec przez ok. 45 minut w 170 st. C. Smacznego! … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZamość w blasku klasyków !
Następny artykułPociągi do lotniska w Pyrzowicach pojadą krótszą trasą, ale z Katowic nadal może być przesiadka