ZAKOPANE. Dziesięciu baców przystąpiło ze swoimi serami do konkursu na najlepszy oscypek. Konkurs wygrał po raz drugi baca z Bańskiej Niżnej, który owce wypasa na Równi Szaflarskiej w Nowym Targu.
Tegoroczne jury po spróbowaniu i obejrzeniu wszystkich serów był wybrany ten najlepszy. Okazało się, że wyrobił go Stanisław Pawlikowski i drugi raz zdobył nagrodę za najlepszego oscypka.
– Każdy ma swój przepis na zrobienie sera i wyrobienia oscypka. Każdy ma swoja wiedzę i umiejętność. Trzeba mieć ręce artysty, żeby oscypek był ładny i wiedzę, żeby był dobrze zrobiony – mówił Pawlikowski z Bańskiej Niżnej, który owce wypasa na Równi Szaflarskiej w Nowym Targu.
Wybory najlepszego oscypka odbyły się w ramach trwających w Zakopanem Europejskich Targów Produktów Regionalnych.
e/s
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS