Nie kupuj, jeśli jej nie ma. Pełni ważną funkcję
Do czego służy podkładka pod mięsem?
Źródło zdjęć: © East News
14.08.2024 15:06, aktual.: 14.08.2024 21:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podkładka w paczce z mięsem to element, który na pierwszy rzut oka może wydawać się nieistotny. Pełni jednak trzy istotne funkcje. Korzystają na tym zarówno konsumenci, jak i producenci żywności.
Kiedy otwieramy paczkę z mięsem kupioną w supermarkecie, zazwyczaj skupiamy się na samym produkcie, nie zwracając uwagi na pozornie nieistotne elementy opakowania. Jednak jeden z tych elementów – cienka podkładka umieszczona pod mięsem – pełni kluczową rolę.
Choć może wydawać się tylko dodatkiem, jest tam z konkretnych powodów, które mają bezpośredni wpływ na jakość, bezpieczeństwo oraz estetykę naszego zakupu.
Podkładka pod mięsem – jaką pełni funkcje?
Mięso to produkt o wysokiej zawartości wody, a podczas przechowywania w paczkach, naturalnie wydziela soki. Jeśli wilgoć ta nie jest odpowiednio kontrolowana, może to prowadzić do szybszego psucia się produktu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tu właśnie wkracza podkładka. Wykonana z tworzywa sztucznego lub chłonnej celulozy, ma za zadanie wchłaniać nadmiar wilgoci, zapobiegając jej gromadzeniu się w paczce.
Dzięki temu mięso pozostaje dłużej świeże. Jest to ważne zarówno dla konsumentów, jak i producentów żywności. Dodatkowo ciecz wydzielająca się z mięsa może być nośnikiem drobnoustrojów, które sprzyjają namnażaniu się bakterii.
Czytaj także: Linette pokazała jedzenie na igrzyskach. Nagrała film ze stołówki
Zdrowie, świeżość i estetyka
Kolejny argument to estetyka. Nie da się ukryć, że wygląd produktu odgrywa ogromną rolę w procesie zakupowym. Gdyby w paczce nie było podkładki, mięso “kąpałoby się” we własnych sokach, co mogłoby wyglądać nieapetycznie.
Widok mięsa unoszącego się w czerwonych płynach mógłby skutecznie zniechęcić konsumentów do zakupu. Podkładka pomaga utrzymać schludny wygląd produktu, dzięki czemu mięso prezentuje się bardziej atrakcyjnie.
Korzyści z obecności podkładki odczujemy również w domu. Dzięki niej podczas wyciągania mięsa, ciecz znajdująca się w środku nie rozpryśnie się po całej kuchni.
Zobacz też: Zarabiają nawet 700 zł. Cały dzień spędzają na plaży
Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS