A A+ A++

Nie kupuj, jeśli jej nie ma. Pełni ważną funkcję

Do czego służy podkładka pod mięsem?

Źródło zdjęć: © East News

WOA

14.08.2024 15:06, aktual.: 14.08.2024 21:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podkładka w paczce z mięsem to element, który na pierwszy rzut oka może wydawać się nieistotny. Pełni jednak trzy istotne funkcje. Korzystają na tym zarówno konsumenci, jak i producenci żywności.

Kiedy otwieramy paczkę z mięsem kupioną w supermarkecie, zazwyczaj skupiamy się na samym produkcie, nie zwracając uwagi na pozornie nieistotne elementy opakowania. Jednak jeden z tych elementów – cienka podkładka umieszczona pod mięsem – pełni kluczową rolę.

Choć może wydawać się tylko dodatkiem, jest tam z konkretnych powodów, które mają bezpośredni wpływ na jakość, bezpieczeństwo oraz estetykę naszego zakupu.

Podkładka pod mięsem – jaką pełni funkcje?

Mięso to produkt o wysokiej zawartości wody, a podczas przechowywania w paczkach, naturalnie wydziela soki. Jeśli wilgoć ta nie jest odpowiednio kontrolowana, może to prowadzić do szybszego psucia się produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tu właśnie wkracza podkładka. Wykonana z tworzywa sztucznego lub chłonnej celulozy, ma za zadanie wchłaniać nadmiar wilgoci, zapobiegając jej gromadzeniu się w paczce.

Dzięki temu mięso pozostaje dłużej świeże. Jest to ważne zarówno dla konsumentów, jak i producentów żywności. Dodatkowo ciecz wydzielająca się z mięsa może być nośnikiem drobnoustrojów, które sprzyjają namnażaniu się bakterii.

Czytaj także: Linette pokazała jedzenie na igrzyskach. Nagrała film ze stołówki

Zdrowie, świeżość i estetyka

Kolejny argument to estetyka. Nie da się ukryć, że wygląd produktu odgrywa ogromną rolę w procesie zakupowym. Gdyby w paczce nie było podkładki, mięso “kąpałoby się” we własnych sokach, co mogłoby wyglądać nieapetycznie.

Widok mięsa unoszącego się w czerwonych płynach mógłby skutecznie zniechęcić konsumentów do zakupu. Podkładka pomaga utrzymać schludny wygląd produktu, dzięki czemu mięso prezentuje się bardziej atrakcyjnie.

Korzyści z obecności podkładki odczujemy również w domu. Dzięki niej podczas wyciągania mięsa, ciecz znajdująca się w środku nie rozpryśnie się po całej kuchni.

Zobacz też: Zarabiają nawet 700 zł. Cały dzień spędzają na plaży

Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPo internecie krążą dziwne ogłoszenia. Pilny komunikat MEN
Następny artykułZdarzenie drogowe na DW 835. Dwie osoby przetransportowano do szpitala