A A+ A++

Liczba wyświetleń: 41

W niedawno opublikowanym badaniu dr Tissier i współpracownicy z Universite de Strasbourg we Francji zidentyfikowali, że dzikie chomiki, które odżywiały się głównie monokulturą kukurydzy, wykazywały skrajne dzieciobójstwo. Kanibalizm był jedynym najważniejszym powodem spadku ich populacji. Matki chomików karmione wyłącznie kukurydzą zabierały swoje młode i umieszczały je razem z zapasami kukurydzy, które przechowywały w klatce. Po tym zaczynały zjadać swoje młode. Zaobserwowano również Kainizm (ang. Siblicide). Tylko 5 procent potomstwa samic karmionych kukurydzą w ogóle przeżyło. Reszta została zjedzona. W przypadku drugiej grupy, karmionej zróżnicowaną dietą, przeżyło 80 procent ich potomstwa.

Jednak suplementacja diety kukurydzianej tylko witaminą B3 (niacyną) zapobiegła agresywnym zrachowaniom kanibalistycznym. “Wzmacnianie niacyną” – To niedawno opublikowane badanie rodzi pytanie o historyczne znaczenie czasu obowiązkowego wzmacniania pożywienia niacyną, które rozpoczęło się w 1942 r. Czy wzmacnianie niacyną było integralną częścią ratowania nadmiernie brutalnego świata w latach czterdziestych? Choroba niedoboru niacyny; pellagra, stała się bardziej powszechna po tym, jak młyny walcowe zaczęły być używane na skalę przemysłową w Stanach Zjednoczonych od lat 1880. Chociaż biała mąka była dostępna w poprzednim stuleciu, była bardzo droga i tylko dla bogatych. (Dlatego bogacze są psychopatami?) Mielona pszenica i kukurydza stały się wtedy niedrogie i miały długi okres przydatności do spożycia. Ale ta przemysłowo przetworzona kukurydza nie była prawidłowo traktowana alkaliami, jak to praktykowali starożytni Majowie i Aztekowie. Wkrótce potem masy cieszyły się białą mąką i nową formą przetworzonej kaszy i ryżu, jednak w chwilę potem nadeszła epidemia pellagry! Przed odkryciem niacyny ponad 100 000 osób zmarło w samych tylko południowych Stanach Zjednoczonych z powodu epidemii pellagry. Wkrótce po odkryciu niacyny, naukowcy i specjaliści medyczni, w tym dr Goldberger i dr Abram Hoffer, pomogli wprowadzić obowiązkowe wzmacnianie niacyną w latach czterdziestych XX wieku. Nowoczesny produkt powstaje obecnie poprzez moczenie kukurydzy w alkaliach, tak jak robili to starożytni Majowie w procesie zwanym nixtamalizacją.

Dzięki temu niacyna i tryptofan, jej prekursor, są dostępne do wchłaniania w jelitach. Chociaż w kaszy i ryżu brakuje otrębów i zarodków jądra, które zawierają większość witamin, zazwyczaj dostarczają one wystarczającej ilości niacyny, aby zapobiec pellagrze u osób, które jedzą głównie kukurydzę. Objawy pellagry są wygodnie zapamiętywane jako „4D”: biegunka, demencja, zapalenie skóry i śmierć. Zmiany w zachowaniu są trudne do zmierzenia, ale statystyki śmiertelności w Stanach Zjednoczonych sugerują, że pellagra była prawdopodobnie najpoważniejszą chorobą związaną z niedoborami żywieniowymi, jaką kiedykolwiek odnotowano w historii. Dzięki suplementacji niacyny w białej mące i chlebie, wskaźniki śmiertelności spadły o rzędy wielkości w niektórych stanach w ciągu kilku lat!

Podkreśla to krytyczną wrażliwość wszystkich zwierząt, w tym ludzi, na niedobór niacyny. „Nieprawidłowo ugotowana dieta oparta na kukurydzy wiąże się z wyższymi wskaźnikami zabójstw, samobójstw i kanibalizmu u ludzi” – twierdzi naukowiec Gerard Baumgart. Potwierdziły to badania epidemiologiczne. Prawie dekadę po rozpoczęciu wzmacniania mąki niacyną w latach czterdziestych XX wieku, dr Hoffer zauważył ogromne podobieństwa między pellagrą a pacjentami cierpiącymi na schizofrenię, których leczył, uznał, że być może osoby te potrzebują większych ilości niacyny. W latach 50 i później Hoffer skutecznie wyleczył ponad dziesięć tysięcy schizofreników wysokimi dawkami niacyny. Tym sposobem wykazał, że wielu schizofreników można skutecznie leczyć niacyną podawaną w dużych dawkach podzielonych w ciągu dnia.

Wnioski

Niektórzy badacze niacyny uważają, że wiele osób z chorobami psychicznymi można by uratować, gdyby więcej lekarzy mogło skończyć z powielaniem mantry „opracujmy kolejne chemikalia jako lekarstwo” na ten problem, a zamiast tego rozważyć “może niektórzy ludzie mają subtelne różnice genetyczne, które sprawiają, że wymagają większych ilości niacyny”. Teoria ta została już udowodniona w przypadku kilku chorób genetycznych reagujących na witaminę niacynę. Medycyna ortomolekularna: naprawia to co jest zepsute za pomocą ciała i kości, a nie to, co jest zepsute za pomocą obcych chemikaliów.

Autorstwo: W. Todd Penberthy PhD
Przetłumaczył z wykorzystaniem DeepL.com: Foxi
Źródło zagraniczne: GreenMedInfo.com
Źródło polskie: WolneMedia.net

O autorze

W. Todd Penberthy PhD jest badaczem niacyny i pisarzem medycznym. Doktorat z biochemii uzyskał na Uniwersytecie Tennessee. Wcześniej był profesorem na University of Central Florida, a jeszcze wcześniej na University of Cincinnati.

Komentarz tłumacza

Wygląda na to, że zachowaniem całych społeczeństw można sterować za pomocą odpowiedniego suplementowania pożywienia. Ktoś o tym doskonale wie od 100 lat albo dłużej… A poprzednie problemy ze źle przygotowaną mąką kukurydzianą wyraźnie udowadniają, że odpowiednio dobrane pożywienie spowodowało wyraźny wzrost chorób psychicznych i wzrost powszechnej agresji. Czy cała ohyda II wojny światowej to skutek kiepskiej diety? O Boże. Treść tego artykułu dała mi powód do myślenia o tym co obecnie jest dodawane lub co nie jest dodawane do masowych produktów spożywczych, że powoduje to takie powszechne ogłupienie i obojętność na cierpienie ludzi, lub zwierząt? To nie są jakieś bajki i opowieści dziwnych treści; bo przecież to „oni” zapowiedzieli, że „za kilka lat połowa społeczeństwa Europy będzie miała problemy psychiczne”. Czyli jak to należy rozumieć? Dzięki, że doczytaliście do tego momentu, a teraz lepiej włączcie myślenie i wymyślcie, co robić by oszalałe agresywne stado nas nie stratowało?

Poznaj plan rządu!

OD ADMINISTRATORA PORTALU

Hej! Cieszę się, że odwiedziłeś naszą stronę! Naprawdę! Jeśli zależy Ci na dalszym rozpowszechnianiu niezależnych informacji, ujawnianiu tego co przemilczane, niewygodne lub ukrywane, możesz dołożyć swoją cegiełkę i wesprzeć “Wolne Media” finansowo. Darowizna jest też pewną formą „pozytywnej energii” – podziękowaniem za wiedzę, którą tutaj zdobywasz. Media obywatelskie, jak nasz portal, nie mają dochodów z prenumerat ani nie są sponsorowane przez bogate korporacje by realizowały ich ukryte cele. Musimy radzić sobie sami. Jak możesz pomóc? Dowiesz się TUTAJ. Z góry dziękuję za wsparcie i nieobojętność!

Poglądy wyrażane przez autorów i komentujących użytkowników są ich prywatnymi poglądami i nie muszą odzwierciedlać poglądów administracji “Wolnych Mediów”. Jeżeli materiał narusza Twoje prawa autorskie, przeczytaj informacje dostępne tutaj, a następnie (jeśli wciąż tak uważasz) skontaktuj się z nami! Jeśli artykuł lub komentarz łamie prawo lub regulamin, powiadom nas o tym formularzem kontaktowym.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułProjekty uchwał na VIII sesję Rady Miejskiej w dniu 28.08.2024 r.
Następny artykułPotężny smród w Bydgoszczy. Sztab kryzysowy badał czy powietrze nie szkodzi zdrowiu