Dzisiaj, 2 sierpnia (10:22)
Ocet jabłkowy, choć na kuchennych półkach nie jest nowym, ani odkrywczym składnikiem, w ostatnim czasie przeżywa swój renesans. Dzieje się tak za sprawą lekarzy i dietetyków, którzy coraz głośniej propagują jego walory smakowe oraz korzyści zdrowotne. To naturalny środek na wiele schorzeń, chorób i problemów z trawieniem. W prosty sposób możemy przygotować go w domu, a najlepiej smakuje ten na bazie kwaskowatych papierówek.
Bardzo wcześnie dojrzewają i równie szybko się psują. Jabłka papierówki to owoce, które już w lipcu napotkamy pod nogami podczas wędrowania po sadach lub ogrodach. Opłukane pod wodą stanowią smakowitą i szybką przekąskę. Kosze pełne niewielkich, ale soczystych owoców możemy wykorzystać do przygotowania pierwszych letnich przetworów. Zielone i zebrane z drzew niewielkie, ale pełne smaku jabłka papierówki wyśmienicie sprawdzą się w wielu przepisach. Użyjemy ich m.in. w:
- ciastach,
- dżemach,
- musach,
- sokach,
- kompotach.
Bez trudu upieczemy je z mięsami, a nawet ukisimy w słoiku. Na ich bazie warto przygotować jeszcze jeden przysmak, jakim jest ocet jabłkowy. To prawdziwy niezbędnik zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i sprytnych pań domu. Ekspresowo podbije smak potraw, a także rozprawi się zaciekami, brudnymi szybami czy oblepioną podłogą. Przepis nie wymaga wybitnych zdolności w gotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i sporo cierpliwości w oczekiwaniu na smakowity efekt.
Sprawdź: Wachowicz pije tę miksturę codziennie i nie choruje. Genialny eliksir za grosze
Ryżowy, winny, balsamiczny czy spirytusowy. Różne rodzaje octu doskonale sprawdzą się nie tylko w potrawach, ale także ułatwią porządki i utrzymanie czystości w domu. Wśród nich w szczególności wybija się zwłaszcza jeden, którego zalety docenili nie tylko kucharze, ale także kosmetolodzy. Mowa o occie jabłkowym, którego wybitne walory smakowe, zdrowotne oraz pielęgnacyjne możemy przetestować samodzielnie. Wystarczy, że przygotujemy go z resztek kwaskowatych papierówek, które dojrzewają już od połowy lipca.
Składniki na ocet jabłkowy z papierówek
- 3 kg obierek i gniazd nasiennych z papierówek
- 5 łyżek cukru
- 1,5 l przefiltrowanej i przegotowanej wody
- 1 duży słój
- lniana ściereczka lub gaza
Sprawdź: Rozprawi się z tłuszczem na brzuchu. Oponka przestanie wylewać się zza paska
- Do garnka wlewamy podaną w przepisie porcję wody, dosypujemy cukier i stawiamy na kuchence. Włączamy średnią moc palnika i zagotowujemy do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Naczynie wraz z zawartością odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia, a w międzyczasie czysty i wyparzony słoik napełniamy skórkami i gniazdami nasiennymi z papierówek.
- Resztki owoców w słoiku zalewamy przygotowaną wodą z cukrem, najlepiej w temperaturze pokojowej. Ważne, by płyn przykrył odpadki w całości.
- Wierzch słoika zakrywamy za pomocą gazy lub ściereczki, a następnie kładziemy na nim talerzyk i dodatkowo obciążamy kolejnym słoikiem. Teraz pozostaje uzbroić się w cierpliwość.
Sprawdź: Oto kto nie powinien pić octu jabłkowego. Skutki mogą być opłakane
Tak przygotowany płyn codziennie oczyszczamy z zebranych na wierzchu szumowin, a co kilka dni mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Jak długo ma się robić ocet jabłkowy? Całkowity … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS