Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika, najpopularniejszego ciasta na świecie, więc przygotowaliśmy dla Was sprawdzony przepis.
To nie jest łatwe do zrobienia ciasto, ale można dojść do wprawy. Jak się nie uda, to zawsze można kupić kawałek w sklepie.
Znany już starożytnym przysmak uświetniał różnorakie imprezy. W Polsce spopularyzowany za czasów Jana III Sobieskiego, który przywiózł go spod Wiednia (sernik wiedeński).
Obecnie bez sernika nie ma świąt, a przepisów na ten placek znaleźć można setki. Smak zależy głównie od rodzaju użytego sera, ale i dodatków.
My mamy dla Was przezpis na taki tradycyjny sernik na kruchym cieście, który jest idealny na różne okazje:
Składniki:
Spód:
• 250 g mąki pszennej
• 125 g masła, schłodzonego
• 80 g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 łyżka zimnej wody
Masa serowa:
• 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, trzykrotnie mielonego
• 250 g cukru
• 5 jajek
• 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
• 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• Skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Przygotowanie kruchego spodu:
– Mąkę przesiej do miski
– Dodaj schłodzone masło pokrojone w kostkę i cukier puder. Rozetrzyj składniki palcami lub użyj malaksera, aż powstanie kruszonka
– Dodaj żółtko i zimną wodę, szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą
– Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
– Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim spód oraz boki tortownicy (o średnicy około 24 cm). Nakłuj ciasto widelcem.
2. Przygotowanie masy serowej:
– Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół).
– W dużej misce umieść twaróg i cukier, następnie zmiksuj na gładką masę.
– Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
– Dodaj śmietanę kremówkę, budyń waniliowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny (jeśli używasz). Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
– Wylej masę serową na przygotowany spód z kruchego ciasta.
3. Pieczenie:
– Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale lekko trzęsący się w środku.
– Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS