A A+ A++

Polacy ją uwielbiają. Prawie nie ma ości i kalorii

Obiad w nadmorskim kurorcie (zdjęcie ilustracyjne)

Obiad w nadmorskim kurorcie (zdjęcie ilustracyjne)

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

PŻm

29.07.2024 19:21, aktual.: 29.07.2024 20:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób rezygnuje z jedzenia ryb – a szkoda, bo to prawdziwe bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 oraz różnego rodzaju witamin. W dodatku istnieje gatunek, który nie bez powodu w ostatnim czasie podbił serca wielu naszych rodaków.

Choć naturalnie nie występuje w Bałtyku, a do Polski trafia najczęściej w formie zamrożonych bloków, jest ostatnio prawdziwym przysmakiem wielu urlopowiczów. Nie tylko nie ma ości, ale również jest niskokaloryczna. Niestety wraz z rosnącą popularnością wzrasta również jej cena.

Kergulena – gdzie występuje?

Kergulena to jedna z tych ryb, których mięso wyróżnia się niezwykłą delikatnością oraz smakiem. Gatunek ten można spotkać najczęściej na głębokości ok. 700 m. Szczególnie upodobała sobie wody w okolicy Antarktydy. Jej największymi eksporterami są zaś Chile oraz Hiszpania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niestety coraz większa popularność kerguleny sprawiła, że jej populacja znacznie się zmniejsza. To z kolei wpływa na rosnącą cenę, również na terenach naszego kraju. W jednym ze sklepów internetowych specjalizujących się w sprzedaży ryb za kilogram mrożonej kerguleny trzeba zapłacić już ok. 105 zł.

Czytaj też: Najsmaczniejsza ryba świata. Jedz, a poprawisz pracę mózgu

Dlaczego warto jeść kergulenę?

Korzyści z jedzenia kerguleny jest naprawdę sporo. Zgodnie z informacjami podanymi przez Poradnik Zdrowie wyróżnia ją duża zawartość kwasów omega-3 i omega-6. W jej składzie jest także sporo białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Oprócz tego stanowi doskonałe źródło witamin D oraz E. Można w niej także znaleźć cynk, wapń, a nawet żelazo. Warto wiedzieć, że kergulena nie jest przy tym zbyt kaloryczna. Wspomniany wcześniej serwis podaje bowiem, że w 100 gramach tej ryby znajduje się zaledwie 42 kcal.

Czytaj też: Nie omijaj tej ryby w sklepie. Jest tania i bardzo smaczna

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBrzesko. 5 tysięcy mandatu dla pirata drogowego
Następny artykułPolicjanci spotkali się z sokólską młodzieżą nad zalewem [FOTO]