A A+ A++

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Ogórki kiszone są doskonałym, naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność organizmu i zbawiennie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ogórki kiszone są doskonałym źródłem witamin z grupy B, C, K, E i A, które mają niebagatelny wpływ na skórę, włosy czy paznokcie.

W tych popularnych kiszonkach znajduje się również m.in. magnez, fosfor i potas, co jest niezwykle istotne, gdy mowa o prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego.

Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje i przeziębienie, dlatego warto po nie sięgać szczególnie w tzw. okresie grypowym. Gdyby tego było mało, ogórki kiszone pomagają w odbudowaniu flory jelitowej, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca, ale także zapobiegają migrenom i wykazują działanie obniżające stres.

Ogórki kiszone są doskonałym, naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność organizmu i zbawiennie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego123RF/PICSEL

Biały nalot na ogórkach kiszonych – co oznacza?

Często zdarza się, że po odkręceniu słoika na ogórkach widoczny jest biały nalot, który nie wygląda zbyt estetycznie. Wiele osób wychodzi w wówczas z założenia, że takie ogórki nie są już zdatne do spożycia i uległy zepsuciu. Nic bardziej mylnego.

Biały nalot na ogórkach kiszonych to bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na nasz organizm, regulując skład mikroflory jelitowej, tym samym poprawiając działanie procesów trawienia.

Takich ogórków nigdy nie jedz

W słoiku z ogórkami kiszonymi często powstaje biały również kożuch fermentacyjny, który raczej nie zachęca po sięgnięcie po kiszonki. Taka cienka warstwa jest wynikiem działalności bakterii podczas procesu kiszenia.

Kożuch sam w sobie nie jest szkodliwy dla zdrowia, ale jeśli go zauważymy, powinniśmy się go pozbyć. Kożuch fermentacyjny może negatywnie wpływać na smak ogórków, a w najgorszym scenariuszu zwiększa on ryzyko popsucia się ogórków.

Natomiast należy pamiętać, że na kożuchu fermentacyjnym może pojawić się pleśń i wówczas takich ogórków pod żadnym pozorem nie możemy spożywać. Pleśń na ogórkach lub na kożuchu fermentacyjnym najczęściej pojawia się, gdy słoik jest nieszczelny. Spożycie ogórków z pleśnią wiąże się z poważnym zatruciem pokarmowym, dlatego zawsze bardzo uważnie przyjrzyjmy się, czy na kożuchu lub ogórkach nie występuje podejrzany nalot, świadczący o powstaniu pleśni.

„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWpadka na ceremonii otwarcia. MKOL przeprasza
Następny artykułOd października ruszają nowe programy pomocowe dla rodziców