Idealne do smażenia, gotowania, duszenia i marynowania. Kurki, od lat uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych, są prawdziwym faworytem wśród grzybowych wyborów Polaków. Dodawane do jajecznicy stanowią dla wielu synonim idealnego poranka, zaś w połączeniu ze śmietaną stają się, rozkosznym w smaku sosem do zadań specjalnych.
W sezonie są stałym bywalcem polskich kuchni. Zdarza się jednak, że, zanim wylądują na talerzu, sprawią sporo problemów. Bywają moczone, zalewane wrzątkiem czy szorowane gąbeczką. Tymczasem istnieje banalny sposób, by w kilka chwil pozbyć się uciążliwych zabrudzeń. Katarzyna Bosacka zdradza.
Zobacz również:
Jak szybko oczyścić kurki z piasku? Katarzyna Bosacka radzi
Katarzyna Bosacka od lat dzieli się z Polakami praktycznymi wskazówkami dotyczącymi prowadzenia zdrowego trybu życia. Pokazuje, jak zdrowo jeść i nie marnować żywności, zdradzając przy tym swoje triki na dokonywanie świadomych, a jednocześnie nie nadwyrężających szczególnie domowego budżetu zakupów. Dodatkowo dzieli się własnymi trikami, które znacznie przyspieszają i ułatwiają codzienne obowiązki w kuchni.
Wraz z nadejściem sezonu, Katarzyna Bosacka zaprosiła do swojej kuchni miseczkę kurek. A następnie podzieliła się z internautami swoim własnym, banalnym sposobem na ich szybkie oczyszczenie. Jak się okazuje, wystarczy zaledwie kilka sekund, by cieszyć się idealnie czystymi grzybami, bez piasku, który kolejno będzie “szczękał” między zębami. Jak to zrobić?
Jak wyczyścić kurki z użyciem mąki? To banalnie proste
Katarzyna Bosacka do czyszczenia kurek używa… mąki. Produktem, który bez trudu znajdziemy w kuchennej szafce, wystarczy jedynie posypać grzyby, a następnie dokładnie je przemieszać, by w całości oblepiły kurki. A potem już tylko wymyć je pod bieżącą wodą.
– Jak szybko i skutecznie oczyścić kurki? Mamy z tym kłopot – moczymy, nie moczymy. Kurki i tak nie lubią moczenia więc wystarczy wziąć po prostu trochę mąki, posypać… przemieszać, żeby ta mąka bardzo mocno oblepiła kurki. Poczekać chwilkę i zaraz będziemy je płukać pod zimną wodą – zdradza Katarzyna Bosacka.
Efekt? Czyste, pozbawione jakichkolwiek zanieczyszczeń grzyby. – Jak to działa? Mąka po prostu oblepia wszystkie paproszki i wszystkie brudki z lasu. No i w ten sposób możemy spokojnie wyczyścić kurki – wyjaśnia ekspertka.
Przepis na marynowane grzybyInteria Kulinaria
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS