Liczba wyświetleń: 771
Wielka Brytania stanie się pierwszym krajem w Europie, w którym legalnie i oficjalnie będzie można kupić mięso wyhodowane w laboratorium. Brytyjskie organy regulacyjne zatwierdziły „sztuczny” drób, który jest przeznaczony do spożycia dla zwierząt hodowlanych oraz domowych.
Brytyjska Agencja Zdrowia Zwierząt oraz odpowiednik ministerstwa rolnictwa zatwierdziły wyroby produkowane przez firmę Meatly, jak podaje „The Guardian”. Jest nim pasta przypominająca pasztet, który został „wyhodowany” z kurczaka w warunkach laboratoryjnych. A ściślej powstaje ona poprzez pobranie próbki komórek z jaja kurzego, hodowanie jej z witaminami i aminokwasami. Komórki „wzrastają” w pojemnikach podobnych do tych, w których fermentuje się piwo.
W tym przypadku mamy do czynienia z produkowaniem mięsa metodą komórkową, polegająca na pobraniu kilku komórek ze zwierzęcia, a następnie rozmnożenie i „hodowanie” ich w warunkach laboratoryjnych. Zakład oraz proces produkcyjny otrzymały zielone światło ze strony rządu UK. Jeszcze w tym roku „sztuczne mięso” wytwarzane przez Meatly pojawi się w brytyjskim obrocie handlowym.
Jak czytamy na łamach „The Guardiana” kolejnym krokiem przedsiębiorstwa będzie skupienie się na redukcji kosztów i rozpoczęciu skalowania produkcji, w taki sposób, aby odbywała się ona w skali przemysłowej. Do tej pory Meatly pozyskało 3,5 mln funtów w ramach wsparcia od inwestorów i spodziewa się pozyskać 5 mln funtów w kolejnej rundzie finansowania.
Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż poprzedni rząd kierowany przez Partię Konserwatywną mocno rozważał przyspieszenie zatwierdzenia do spożycia „sztucznego” mięsa, ale nie w przypadku zwierząt, tylko ludzi. Brytyjskie Food Standards Agency szukało sposobów na ominięcie długiego procesu zatwierdzania produktu spożywczego i wprowadzenia go na rynek. Władze torysów chciały, aby w ramach „korzyści z Brexitu” na półkach sklepowych pojawiły się tego typu artykuły spożywcze.
„Wielka Brytania jest światowym liderem w rozwijaniu technologii mięsa hodowanego w laboratorium” – komentuje Linus Pardoe, brytyjski kierownik ds. polityki w Good Food Institute Europe. „Zatwierdzenie karmy dla zwierząt hodowlanych jest kamieniem milowym w tym procesie. Podkreśla to potencjał innowacji, które pomogą zmniejszyć negatywny wpływ intensywnej hodowli zwierząt. Pierwsze wnioski dotyczące mięsa przeznaczonego do spożycia dla ludzi są nadal rozpatrywane przez Food Standards Agency” – dodaje Pardoe.
Autorstwo: Remigiusz Wiśniewski
Na podstawie: The Guardian.com
Źródło: PolishExpress.co.uk
Poznaj plan rządu!
OD ADMINISTRATORA PORTALU
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS