A A+ A++

Jaki smak ma fenkuł?

Słodkawa bulwa fenkułu ma charakterystyczną anyżową nutkę, co jest zasługą wysokiej zawartości olejków lotnych. Zapach świeżego, dojrzałego fenkułu czuć z daleka. Dla jednych to walor, dla innych mankament. Trudno z tym dyskutować. Nikt jednak nie ma wątpliwości co do nieprzeciętnej wartości odżywczej rośliny. Z jego nasion można przyrządzić delikatny napar, który sprawdzi się zarówno w wersji ciepłej, jak i schłodzonej. W upalnym dniu można dorzucić do przestudzonego naparu kilka kostek lodu i raczyć się domową, ziołową wersją mrożonej herbatki.

Na co pomaga fenkuł?

Zarówno napary z kopru włoskiego, jak i obecna w posiłku bulwa fenkułu pomoże go strawić i zapobiec ewentualnym kłopotom metabolicznym. Napar warto zaparzyć, gdy pojawiają się wzdęcia, kolka i bóle brzucha, zwłaszcza w wyniku przejedzenia.

Te właściwości fenkułu wynikają nie tylko z bogactwa naturalnego włókna roślinnego (błonnika), ale też wspomnianych już olejków lotnych. To one odpowiadają za anyżowy aromat i posmak bulwy i to one są prawdziwym katalizatorem metabolicznym.

Fenkuł pomaga radzić sobie ze zgagą i sprzyja odbudowaniu zaburzonej mikrobioty jelitowej.

Fenkuł dla pięknej sylwetki

Fenkuł powinien znaleźć stałe miejsce w diecie osób dbających o prawidłową masę ciała. Jest niskokaloryczny, a dzięki bogactwu błonnika – sycący.

Zawarty w roślinie błonnik usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczów. Fenkuł jest warzywem rekomendowanym dla diabetyków i osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Fenkuł ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjneCanva ProINTERIA.PL

Fenkuł w starciu z wolnymi rodnikami

Dzięki wysokiej zawartości składników aktywnych biologicznie fenkuł ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Skutecznie nokautując toksyczne działanie wolnych rodników, chroni przed rozwojem wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy i nowotworów. Warto mieć go pod ręką w sezonie infekcyjnym. Zarówno bulwa, jak i ciepłe napary z nasion kopru włoskiego pomogą złagodzić objawy i skrócić czas trwania choroby, zwłaszcza jeśli przebiega z kaszlem. Fenkuł rozrzedza wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie.

Jak wykorzystać bulwę fenkułu?

Bulwa może być spożywana na surowo – dostarczy nam wówczas najwięcej składników odżywczych, ale roślina nadaje się też do obróbki termicznej. Fenkuł można gotować, grillować, dusić, smażyć. Dopełni smak wymyślnych sałatek. Warto dodać go do dań z ryżem, makaronem, serami, owocami morza, a także mięsnych. Wydobędzie nowe nuty smakowe i usprawni trawienie. Łodygi fenkułu mogą być dobrym dodatkiem do zup i sosów, kwiaty do sałatek.

Propozycja sałatki z fenkułem w roli głównej

Składniki:

  • bulwa i kwiaty fenkułu

  • 200 gramów makaronu razowego

  • 100 gramów sera pleśniowego

  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek

  • 2 duże pomidory malinowe

  • sok z połówki cytryny

  • łyżka czarnuszki i łyżka białego sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowany al dente i przestudzony makaron wkładamy do dużej szklanej miski. 

  2. Ser i warzywa kroimy na niedbałe, małe kawałki. 

  3. Oliwki, według uznania, można zostawić w całości. 

  4. Łączymy wszystko z makaronem, dodajemy czarnuszkę, sezam i sok z cytryny. 

  5. Dokładnie mieszamy i ozdabiamy białymi kwiatami fenkułu.

Prosty sposób na odchudzanie – domowa woda owsianaInteria Kulinaria

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRekrutacja na łódzkich uczelniach. Oni już wiedzą, czy dostali się na studia
Następny artykułPrzemysław Wipler nie wyklucza nowego rządu. “Scenariusz na stole”