A A+ A++

Drągoły – co to jest?

Prawdziwi wielbiciele pierogów nie ograniczają się tylko do podstawowej wersji, wypełnionej nadzieniem z ziemniaków, sera i cebuli. Na ich stołach pojawiają się także placki wypełnione mięsem, świeżymi owocami, kapustą i grzybami, a nawet pieczarkami z żółtym serem. Lato to czas beztroskiego zajadania się kilogramami świeżego bobu. Jeśli znudziło nam się podsmażanie go na maśle z przyprawami, wykorzystajmy warzywo do przygotowania farszu na pierogi.

Drągoły to nic innego, jak świętokrzyska, a konkretnie wywodząca się z Kielecczyzny potrawa, która dodawała sił osobom pracującym na roli. Regionalne pierogi wyróżniają się przede wszystkim nietypowym nadzieniem i słodkim posmakiem letniego warzywa. Bez trudu przygotujemy je także w domu. Z wypróbowaniem receptury nie warto jednak zwlekać, by inni smakosze nie podkupili nam bobu w okolicznym sklepie.

Kieleckie pierogi z bobem

Dojrzewający w słońcu bób, wyrazisty czosnek i podsmażona na oleju cebula dają początek pysznemu farszowi, który już po chwili zostanie zamknięty w delikatnym razowym cieście. Sycące drągoły nie bez powodu stały się przysmakiem mieszkańców Kielecczyzny oraz przejeżdżających przez region turystów.

Sezonowy bób warto wykorzystać do kieleckich drągołów123RF/PICSEL

Składniki na drągoły

Pierogi świętokrzyskie – przepis

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy bób i gotujemy do momentu uzyskania miękkiej skórki. Jeśli używamy młodego warzywa strączkowego, nie musimy go wcześniej obierać.

  2. Obie cebule obieramy ze skórki, a następnie drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Patelnię ściągamy z palnika w momencie uzyskania złocistego koloru warzywa,

  3. Ugotowany bób przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę.

  4. Bób doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, podsmażoną cebulą oraz solą i pieprzem.

  5. Gotowy farsz odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gorącą wodę i zagniatamy do uzyskania elastycznej masy.

  6. Miękkie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na środek farsz i zlepiamy końce.

  7. Drągoły z bobem gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Kieleckie pierogi podajemy z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną. Smacznego!

Bób smażony z chorizoTV Interia

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz d … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSzpital psychiatryczny dla dzieci w Zielonej Górze? To możliwe. Na komisji ds. rodziny było gorąco!
Następny artykułОбстрелы Донецкой области: россияне убили четырех человек, много раненых