Umami oznacza po japońsku “esencję pyszności”. Kuchnia japońska, czyli m.in. sushi, smakuje nam dlatego, że pobudza nasze receptory – mówi Joanna Haba, kuratorka wystawy “I Love Sushi” w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha.
Marta Gruszecka: Nigiri, hosomaki, futomaki, a wśród nich nawet opcje wegańskie, z czego bardzo się cieszę. Polki i Polacy szaleją na punkcie sushi. Z dzieciństwa tej potrawy nie pamiętam. Od ilu lat sushi jest dostępne w Polsce?
Joanna Haba: – Tradycja jedzenia sushi w Polsce nie jest długa. Pierwsza polska restauracja powstała dopiero w 2000 roku. Dla porównania, w Japonii wzmianki o sushi pojawiły się już w 718 roku. Kuchnia japońska zaczęła rozprzestrzeniać się do Stanów Zjednoczonych i Europy na przełomie XVIII i XIX wieku, czyli od momentu otwarcia japońskich granic.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS