A A+ A++

Co w pomidorach piszczy? Właściwości zdrowotne

Mimo że pod względem botanicznym są owocem, przez kulinarne zastosowania i szerokie możliwości wykorzystania w wytrawnych daniach postrzegane są raczej jako warzywo. Niezależnie od nazewnictwa, pomidory pozostają cennym uzupełnieniem diety. Jakie mają właściwości?

  • Pomidory to bogactwo witamin C oraz K, potasu i folianów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Wpływają na zdrowie kości oraz dobry stan skóry.

  • Wśród dobroczynnych substancji na wyróżnienie zasługuje likopen — silny przeciwutleniacz, który może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów i chorób serca.

  • Kwas foliowy i witamina C w pomidorach wykazują właściwości przeciwzapalne.

  • Jedzenie warzyw sprzyja trawieniu i zdrowiu jelit za sprawą obecności błonnika w ich składzie. Pomidory są niskokaloryczne, więc często lądują na talerzach osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Jedzenie pomidorów ma wiele zalet. Mimo to w niektórych przypadkach trzeba uważać123RF/PICSEL

Pomidory są zdrowe, ale nie o każdej porze

Smaczne i odżywcze. Czego chcieć więcej? Nic dziwnego, że starając się włączać porcje warzyw do swojej diety, często stawiamy na pomidory — również w porze śniadania. Jednak, czy pomidory można jeść na czczo? Okazuje się, że nie powinny gościć w jadłospisie podczas pierwszego posiłku w ciągu dnia.

Spożywanie pomidorów na śniadanie nie przysłuży się naszemu organizmowi. Odpowiada za to zawarta w warzywach tanina — substancja zwiększająca poziom kwasowości w żołądku. Może doprowadzić do podrażnienia ścianek tego organu. Odczujemy to poprzez ból brzucha, pieczenie czy mdłości. Szczególnie uważać muszą osoby dotknięte problemami na tle układu pokarmowego, zwłaszcza:

  • wrzodami,

  • niestrawnością,

  • zgagą,

  • refluksem.

Pomidory podziałają korzystnie na organizm, ale pod warunkiem, że będą obecne na talerzach dopiero przy kolejnych posiłkach w ciągu dnia.

Kto powinien ograniczyć pomidory w jadłospisie?

Kolejną wadą jedzenia pomidorów na czczo jest fakt, że taniny wchodzą w reakcję z żelazem i hamują jego wchłanianie. Pamiętać muszą o tym anemicy, którzy czerwone warzywa powinni uwzględniać na talerzach w kolejnych posiłkach — nigdy o poranku. Spożywanie pomidorów na stałe powinni ograniczyć pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów. To z kolei jest powiązane z wysoką zawartością histaminy, która w nadmiarze może powodować nasilenie uciążliwych objawów.

Prosty sposób na odchudzanie – domowa woda owsianaInteria Kulinaria

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPokazali nagranie z Sopotu. Internauci nie kryją oburzenia. “Dlatego nie spędzam wakacji w Polsce”
Następny artykuł“Było bardzo ostro”. Widzowie Netfliksa w Polsce nie chcą tego oglądać