A A+ A++

fot. A.S.O./Billy Ceusters

Adrie van der Poel były zawodowiec i ojciec mistrza świata Mathieu van der Poela, uważa że współczesny kolarz jest zdecydowanie zbyt wycieniowany i kwestie zdrowotne w tym temacie stają się problemem.

Andrie rozmawiał o tym z byłym zawodowcem Nathanem Van Hooydonckiem, w „De Avondetappe”.

W przeszłości niemal wszystkie kolarki cierpiały na anoreksję, a teraz patrząc na dzisiejsze zawodniczki, zaczynam się bać. Są już tak szczupłe, a wszystko co jedzą musi być dokładnie zważone. Cieszę się, że Mathieu od czasu do czasu zje tłustego hamburgera i nie przejmuje się aplikacją żywieniową. Kiedy patrzę na Tour, widzę kolarzy mierzących 180 centymetrów i ważących 60 kilogramów. To naprawdę nie jest zdrowe.

Van Hooydonck, który wcześniej spędził trzy lata w Jumbo-Visma, patrzy na problem trochę inaczej.

Mathieu może zjeść hamburgera, ponieważ jest wyjątkowo utalentowany. Jeśli inni kolarze tak będą robić, to nie dadzą rady rywalizować o zwycięstwo. A ścigasz się, by wygrać i dać z siebie wszystko, czyż nie?

Dla Van der Poela odżywianie to tylko jeden z aspektów całej historii. Uważa, że kolarstwo rozwinęło się zbyt szybko w ciągu ostatniej dekady i stało się wyścigiem o marginal gains.

To nie tylko odżywianie, ale także trening wysokościowy (…). Wiele się zmieniło w kolarstwie w bardzo krótkim czasie.

Primoz Roglic

fot. © A.S.O. / Charly Lopez

Problem zbyt niskiej wagi może dotyczyć Primoza Roglica. Dziennikarz Thijs Zonneveld, w swoim podkaście zauważył jak wychudzony był Słoweniec na Criterium du Dauphine i jak wiele go kosztowało go zwycięstwo w tym wyścigu.

Później zrozumiałam, że w Vismie musieli chronić Roglica przed utratą kolejnego kilograma. Mówili: nie zrobimy tego. Trzeba jeść to i tamto, żeby utrzymać obecną wagę. Roglic często chciał schudnąć kilogram. Wygląda na to, że udało mu się to Borze. Może nawet schudł jeszcze bardziej. Ale to nie musi znaczyć, że staniesz się lepszym kolarzem. W przeszłości wszyscy myśleliśmy, że wszystko będzie szło lepiej, gdy po prostu zejdzie się z wagi, ale dzisiejsze kolarstwo wymaga eksplozywności, a widzę, że w przypadku Roglica to się szybko popsuło.

Innym, ciekawym przykładem jest Jonas Abrahamsen. 27-letni zawodnik Uno-X Mobility, który mierzy 183 cm, w młodości starał się utrzymać jak najniższą wagę. Schudł do zaledwie 60 kilogramów, ale z wiekiem, odkrył, że niska waga tak naprawdę mu nie służy.

Kiedy jesteś młody i marzysz o znalezieniu się na szczycie Tour de France, nie możesz ważyć za dużo. Kiedy zacząłem kolarstwo, byłem bardzo chudy, ważyłem może 60 kilogramów i myślę, że moje ciało nie było w stanie zbyt szybko budować mięśni

– opowiada w „Velo” obecny lider klasyfikacji górskiej Tour de France.

Chyba mam trochę szybkich włókien mięśniowych, ale kiedy byłem zbyt chudy, nie mogłem ich w pełni wykorzystać. Jako junior radziłem sobie całkiem nieźle, ale później poczułem, że jestem trochę za lekki i nie mam na czym budować.

Jonas Abrahamsen w koszulce w grochy

fot. A.S.O./Billy Ceusters

Norweg w początkach kariery zawodowej otrzymywał roczne kontrakty, co nie pomagało mu w procesie odbudowania wagi.

Jeśli w ciągu jednego roku przytyjesz 10 lub 15 kilogramów, to w tym czasie nie będziesz mieć takiej samej mocy, ani watów. Rok będzie trudny, ale potem będzie coraz lepiej. Kiedy po raz pierwszy dostałem dwuletni kontrakt, założyłem, że przybiorę na wadze. Otrzymałem dużą pomoc od mojego zespołu i udało mi się zwiększyć wagę z 60 do około 80 kilogramów, więc to była duża różnica. Wcześniej byłem szczęśliwy, gdy osiągnąłem szczytową moc, wynoszącą ponad 900 watów, teraz mam około 1500.

Z każdym rokiem moje ciało coraz lepiej reaguje na zwiększoną wagę, a ja generuję coraz większą moc. Stałem się wszechstronniejszym kolarzem, na przykład mogę osłaniać innych lub wybrać sprint z małej grupy albo pojechać w ucieczkę, mam o wiele więcej możliwości. Myślę, że to jest bardzo dobre.

Bazując na swoim doświadczeniu, Abrahamsen uważa, że młodzi kolarze powinni rozumnie podchodzić do wagi swojego ciała i nie narażać organizmu na brak tłuszczyku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTusk zaprasza media na rozmowy ws. prawa autorskiego
Następny artykułZemścił się podpalając kamienicę, którą sam remontował.