A A+ A++

Badacze z trzech krakowskich uczelni oraz uniwersytetu w Vancouver realizują projekt, którego celem jest opracowanie opatrunku o właściwościach antybakteryjnych, przeciwzapalnych i stymulujących regenerację tkanek. Wykorzystają do tego naturalne składniki z mleka owczego i wielbłądziego.

W projekt zaangażowani są naukowcy z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Vancouver  w Kanadzie. To eksperci z dziedziny inżynierii materiałowej, badań na materiałach pochodzenia zwierzęcego czy fizjologii i badań biomedycznych. 

Międzynarodowym zespołem badawczym kieruje dr inż. Piotr Szatkowski z Katedry Biomateriałów i Kompozytów z Wydziału Inżynierii Materiałowej i Ceramiki AGH.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWszystkie iPhone 16 otrzymają ten sam chip. Apple wraca do starej zasady?
Następny artykułMost nad Rawą przejezdny, ale mieszkańców czekają kolejne utrudnienia