Nadchodzi wydarzenie, na które czekali wszyscy smakosze. W sobotę 29 czerwca ul. Świętojańska (na odcinku pomiędzy ul. Wybickiego a ul. Żwirki i Wigury) zamieni się w deptak pełen smaków z całego świata, a to wszystko za sprawą gdyńskich restauratorów. Zapraszamy na VII edycję Kulinarnej Świętojańskiej.
Festiwal proponuje eksplorację smaków i aromatów kuchni świata oraz najnowszych trendów kulinarnych. Odbędzie się w ostatnią sobotę czerwca w godz. 12.00-18.00.
Uczestnicy będą mieli niepowtarzalną okazję, aby poznać doskonałą ofertę gdyńskich lokali w promocyjnych cenach. Tegoroczna edycja „Kulinarnej Świętojańskiej” otwiera się na eksplorację, poszukiwania różnorodności kulinarnej oraz świadome podejście do jedzenia. Kuratorami wydarzenia są znani i cenieni gdyńscy restauratorzy – Marcin Popielarz – chef patron restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski – szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino. Oprócz punktów gastronomicznych, będzie można skosztować i zakupić produkty według autorskich receptur oraz z oryginalnych miejsc pochodzenia. Degustację potraw umili muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz. W tym roku nie zabraknie również regionalnych akcentów w postaci prezentacji Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.
Nieodzownym punktem programu jest tradycyjny Bieg Kelnerów, który odbędzie się w godz. 12.30-13.15 w formule dla profesjonalistów, amatorów oraz najmłodszych. Dla dzieci zapewnimy również ciekawe atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment, które przygotowało słodko-owocową mieszankę eksperymentów naukowych.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
Szczegóły na stronie:
www.kulinarnagdynia.pl.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS