Jak pozyskać sok z mięty?
Sok z mięty często zamiennie nazywany jest syropem i to właśnie do konsystencji tego przetworu o wiele mu bliżej. Gęsty i słodki produkt spożywczy możemy łączyć z wodą i delektować się jego smakiem przez cały rok. Do przepisu najlepiej nadaje się świeża i soczysta mięta, wyrastająca w ciepłych promieniach słonecznych.
Zobacz również: Witamina C z Bioflawonoidami: Korzyści i działanie suplementu Liquid C 240 ml Calivita
Składniki na sok z mięty
- 15 gałązek świeżej mięty,
- 1 szklanka cukru białego,
- 750 ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej),
- ½ cytryny.
Przygotowanie soku z mięty
- Miętę dokładnie myjemy pod wodą, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i odkładamy na bok.
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, gotujemy do momentu uzyskania słodkiego syropu, a następnie wciskamy sok z połowy cytryny.
- Garnek z gorącym syropem ściągnąć z kuchenki, zanurzyć w nim miętę i pozostawić pod przykryciem na całą dobę.
- Po upływie ostatniej godziny możemy wyciągnąć miętę, a sok przecedzić do czystych i wyparzonych butelek.
- W upalne letnie dni można podawać sok miętowy wymieszany z wodą i kostkami lodu, a zimą podgrzać lub dodać do herbaty. Smacznego!
Cenne składniki soku miętowego
Doskonały smak i charakterystyczny aromat soku z mięty to niejedyne jego właściwości. Gotowy przetwór wyróżnia się przede wszystkim pozytywnym działaniem na zdrowie. W świeżych listkach mięty skrywają się liczne składniki odżywcze, m.in.:
Świeża mięta w towarzystwie cytryny to doskonały pomysł na orzeźwiający napój123RF/PICSEL
- mentol,
- antyoksydanty,
- sterole,
- flawonoidy,
- witamina A,
- witamina C,
- cynk,
- selen,
- wapń,
- żelazo,
- magnez.
Wpływ soku z mięty na organizm
Esencjonalny syrop z mięty wspomaga szybsze uporanie się z bólem żołądka oraz nawracającymi mdłościami. To naturalny ratunek dla osób zmagających się z uporczywymi migrenami, a także problemami jelitowymi. Dzięki działaniu antybakteryjnemu hamuje rozwój licznych bakterii, m.in. gronkowca złocistego czy salmonelli. Jesienią i zimą domowy przetwór przyda się do łagodzenia pierwszych objawów przeziębienia oraz kaszlu, a wiosną i latem doskonale orzeźwi i nawodni organizm. Mimo licznych właściwości soku z mięty, nigdy nie należy mylić do z lekiem. To jedynie dodatek, który dodatkowo zawiera sporą dawkę cukru, dlatego nie należy przesadzić z częstotliwością jego spożywania.
Jeśli chcemy, by własnoręcznie przygotowany syrop z mięty jak najdłużej zachował cenne właściwości, przechowujmy go w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Tylko wtedy będzie zachęcał świeżością i naturalną barwą. Przypadkowe wystawienie soku miętowego na promienie słoneczne sprawi, że szybciej się zepsuje. Najlepiej schować do go domowej spiżarni, piwnicy lub garażu. Pamiętajmy, by w żadnym razie nie rozlewać przetworu do plastikowych butelek. W grę wchodzą tylko szklane naczynie z idealnie dopasowanymi zakrętkami. Po otwarciu postarajmy się spożyć syrop w ciągu maksymalnie 1 … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS