A A+ A++

Zucchiolo wygląda jak mała dynia, ale w rzeczywistości jest połączeniem cukinii i ogórka. Warzywo to można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Jest także odporne na psucie się – można przechowywać je poza lodówką nawet do czterech tygodni.


Zobacz wideo

Charakteryzuje się chrupiącym i lekkim miąższem oraz błyszczącą, gładką skórką, która również nadaje się do zjedzenia). Występuje w kilku odcieniach – zielonym, jasnozielonym i żółtym, z których ta ostatnia odmiana jest najsłodsza.

Zucchiolo – nowe warzywo na europejskim rynku. Można je kupić w Polsce

Jak dowiadujemy się z portalu warzywa.pl, zucchiolo pochodzi Ameryce Południowej, gdzie zostało wyhodowane przez hiszpańskich naukowców. Stamtąd zostało przeniesione do Europy, a następnie dostosowane do uprawy szklarniowej i śródziemnomorskiego klimatu Półwyspu Iberyjskiego.

Nowe warzywo już jest dostępne w Polsce – w swojej ofercie posiada je Biedronka. Zucchiolo kosztuje tam 3,99 zł za sztukę.

Posłuchaj:

To nie wszystko, co mamy dla Ciebie w TOK FM Premium. Spróbuj, posłuchaj i skorzystaj z oferty “taniej na zawsze”. Wejdź tutaj, by znaleźć szczegóły >>

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNie będzie apelu w sprawie lekcji religii
Następny artykułGKS Jastrzębie rozpocznie przy Harcerskiej z Hutnikiem