Zucchiolo wygląda jak mała dynia, ale w rzeczywistości jest połączeniem cukinii i ogórka. Warzywo to można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Jest także odporne na psucie się – można przechowywać je poza lodówką nawet do czterech tygodni.
Charakteryzuje się chrupiącym i lekkim miąższem oraz błyszczącą, gładką skórką, która również nadaje się do zjedzenia). Występuje w kilku odcieniach – zielonym, jasnozielonym i żółtym, z których ta ostatnia odmiana jest najsłodsza.
Zucchiolo – nowe warzywo na europejskim rynku. Można je kupić w Polsce
Jak dowiadujemy się z portalu warzywa.pl, zucchiolo pochodzi Ameryce Południowej, gdzie zostało wyhodowane przez hiszpańskich naukowców. Stamtąd zostało przeniesione do Europy, a następnie dostosowane do uprawy szklarniowej i śródziemnomorskiego klimatu Półwyspu Iberyjskiego.
Nowe warzywo już jest dostępne w Polsce – w swojej ofercie posiada je Biedronka. Zucchiolo kosztuje tam 3,99 zł za sztukę.
Posłuchaj:
To nie wszystko, co mamy dla Ciebie w TOK FM Premium. Spróbuj, posłuchaj i skorzystaj z oferty “taniej na zawsze”. Wejdź tutaj, by znaleźć szczegóły >>
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS