Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto, powinniście wypróbować nasz przepis. Wcale nie jest skomplikowany, a sernik jest pyszny.
Przepis podaje Joanna Biel z Chrzanowa
SKŁADNIKI
Spód:
25g ryżu preparowanego (dmuchanego)
100g miodu
50g masła orzechowego
20g oleju kokosowego
Warstwa sernikowa:
– 200g serka wiejskiego lekkiego
– 250g chudego twarogu
– 100 ml mleka
– 2 banany
– 30g erytrytolu
– 30g odżywki białkowej
– 10g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
Polewa:
– 50g gorzkiej czekolady 70-90 proc.
– 70g mleczka kokosowego płynnego
PRZYGODOWANIE
Spód:
W rondelku umieszczamy miód, masło orzechowe, i olej kokosowy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje i miód zacznie karmelizować.
Dodajemy ryż i mieszamy. Wykładamy masę do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
Warstwa sernikowa:
Do dużego naczynia wrzucamy wszystkie składniki poza bananami i żelatyną – blendujemy przez 2-3 minuty. Następnie cały czas blendując dodajemy partiami przestudzoną żelatynę.
Banany kroimy i układamy na spodzie, po czym wlewamy masę i odstawiamy do lodówki na ok. 2h
Polewa:
Wyjmujemy ciasto. W kąpieli wodnej na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę + mleczko kokosowe. Gotową polewę odstawiamy na chwilę do wystudzenia, po czym oblewamy sernik.
Gotowe ciasto możemy ozdobić miętą. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS