Biją na głowę pelargonie. Kwitną przez niemal pół roku
Petunie będą ozdobą ogrodów i balkonów przez kilka miesięcy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.06.2024 13:31, aktual.: 08.06.2024 14:24
Lubisz pelargonie, ale chcesz jakiegoś urozmaicenia? Przyjrzyj się petuniom, które również zachwycają kolorami, nie są za trudne w uprawie, a do tego, właściwie pielęgnowane, będą cieszyć oczy tygodniami.
Występuje w wielu różnych kolorach, świetnie sobie radzi na balkonach, tarasach i ogrodach. Petunia, bo o niej mowa, jest bardzo popularnym kwiatem. Jej naturalnym środowiskiem są ciepłe kraje, takie jak Brazylia, Meksyk czy Argentyna. W Polsce jednak dostaniemy ją bez problemu w sklepach ogrodniczych.
Dlaczego warto zakupić petunię? Poniżej przedstawiamy jej charakterystykę, a także cenne porady dla osób, które już zakupiły sadzonki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Wsyp garść do doniczki. Storczyk będzie wypuszczał kwiat po kwiecie
Petunia – ozdoba każdego ogrodu
W Polsce dostaniemy najczęściej petunie jednoroczne, które uprawiane są z rozsady. Zazwyczaj jest traktowana jako roślina doniczkowa na balkonach czy tarasach, ale z powodzeniem klimatyzuje się w ogrodach. Co ważne, petunie kwitną od później wiosny aż do samych pierwszych przymrozków, jeśli tylko właściwie o nie zadbamy.
Kwiat ten nie jest trudny w uprawie. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Najlepiej będzie rosnąć na słonecznym stanowisku – wówczas obsypie się kwiatami. Zadbajmy też, aby jej miejsce było osłonięte od wiatru. Petunie niestety kiepsko radzą sobie z burzami i obfitymi deszczami, dlatego najlepiej posadzić je w donicy, którą bez problemu przeniesiemy w razie potrzeby. Idealną glebą dla sadzonek będzie żyzna, oddychająca o lekko kwaśnym odczynie. Petunie podlewamy dość obficie, w upały nawet dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Pamiętamy też o regularnym nawożeniu.
Domowy nawóz dla petunii
Jeżeli widzimy, że nasze sadzonki zaczynają słabnąć i usychać, przygotujmy domową odżywkę do petunii. Jedyne, co potrzebujemy to banan i woda. Świeżą bananową skórkę kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy litrem ciepłej, ale nie gorącej wody. Pozostawiamy ją do namoczenia na kilka dni.
Następnie usuwamy resztki owocu, a powstały roztwór rozcieńczamy świeżą wodą w proporcjach 1:1. Tak powstałą odżywką podlewamy nasze petunie.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS