A A+ A++

Specjały Nadodrza 2024 odbędą się 8 i 9 czerwca (sobota i niedziela), a kawiarnie i restauracje mieszczące się na tym osiedlu przygotowały z tej okazji wyjątkowe przysmaki: autorskie interpretacje tradycyjnych smaków przywiezionych do Wrocławia z różnych regionów Polski i świata.

Każda z propozycji to specjał w cenie 20 zł.

Jest w czym wybierać! Kuchnia nadodrzańska to kuchnia mieszkających i pracujących tu osób, a przygotowane na Specjały Nadodrza potrawy, oddają wyjątkowy charakter tego rzemieślniczo-artystycznego osiedla: są połączeniem tradycyjnej kuchni z nowoczesnym akcentem.

Organizatorzy wydarzenia

Nowe miejsca, a także te znane i lubiane

Specjały Nadodrza to świetna okazja, by odwiedzić nowe miejsca na osiedlu. W wydarzeniu biorą udział m.in. Cheeser, czyli lokal, w którym miłośnicy sera poczują się jak w raju, oraz nowość na Nadodrzu – Sufra, czyli kuchnia bliskowschodnia.

Nie zabraknie również tego, co wrocławianie już znają i lubią, np. propozycji od Bistro Narożnik, Cybulskiego 10 czy Pociągu do wina.

Będą nagrody!

W każdym miejscu, w którym spróbujecie Specjału Nadodrza, otrzymacie na przygotowanej przez organizatorów mapce specjalną pieczątkę. Jeśli zbierzecie minimum 5 pieczątek, wypełnicie pole z danymi kontaktowymi i zostawicie mapkę w ostatnim odwiedzonym miejscu, będziecie mogli wziąć udział w losowaniu nagród – Nadodrzańskich Bonów Smakosza, dwóch o wartości 100 zł i czterech o wartości 50 zł. Bon będzie można wykorzystać w wybranej restauracji bądź kawiarni, która brała udział w Specjałach Nadodrza

W wiosennej edycji Specjały Nadodrza biorą udział:

  • Pociąg do wina, ul. Słowiańska 12. Wina z południa Europy oraz pyszne tapasy i przekąski. Specjał: wino i tapas.
  • Sufra (dawniej Neobab 2.0), ul. Drobnera 26a. Kuchnia bliskowschodnia. Specjał: mutabal, czyli pasta z bakłażana z hummusem, granatem i dukkhą, czyli posypką z prażonych orzechów z dodatkiem orientalnych przypraw, mixem ziół, oliwą miętową. Do tego turecki chlebek pide.
  • Pizzeria Ogień, Pomorska 39. Pizza rzemieślnicza typu neapolitańskiego wypiekana w piecu ceglanym. Specjał: focaccia z ziemniakami i rozmarynem.
  • Tacos Locos, ul. Cybulskiego 1a. Kuchnia meksykańska. Specjał: nachosy w wersji vege i mięsnej.
  • Casa Lampada, Jedności Narodowej 161/163. Specjał: TBA!
  • Cheeser, ul. Drobnera 12. Szeroki wybór serów europejskich i pasujących do nich win i dodatków z całego świata. Specjał: talerzyk degustacyjny z europejskimi serami.
  • Ciao Pizza, ul. Cybulskiego 17. Autentyczna pizza napoletana z włoskich składników. Specjał: Margherita składana tak by dało się ją jeść, spacerując.
  • Lodziarnia Krasnolód, ul. Łokietka 4. Lodziarnia rzemieślnicza. Specjał: dwie chrupiące rurki: jedna z kremem pistacjowym i praliną pistacjową, druga z kremem waniliowym.
  • Bema Cafe, ul. Drobnera 38. Kawiarnia z pysznościami. Specjał: croissant maślany z jajecznicą na maśle, ze szczypiorkiem i rukolą.
  • Bistro Narożnik, Rydygiera 30. Miejsce spotkań dla nietuzinkowych mieszkańców osiedla. Specjał: tatar z podwędzanego pstrąga z szalotką, kaparami, świeżym tymiankiem i oliwą cytrynową, podany z ziołową grzanką + szklanka zimnego piwa z Pomorza.
  • Lody Normalne, Cybulskiego 10. Lodowa klasyka, pyszna kawa i nowości. Specjał: lodowy deser mango lassi z kardamonem, bitą śmietaną i owocem granatu.
  • Powoli, ul. Rydygiera 25/27. Bistro z prostym, świeżym sezonowym jedzeniem. Specjał: gazpacho z kromką chleba od Pana Kłosa, wiejskim serem i świeżymi ziołami.
  • Cafe Rozrusznik, Cybulskiego 15. Kawiarnia specjalizująca się w wysokiej jakości kawie. Specjał: cold brew z pomarańczą.
  • Pizza Pany, Cybulskiego 1a. Dobre ciasto, dobre składniki, dobrzy ludzie. Specjał: Pizza – Fantasia di fragole, także w wersji vege.

Szczegóły dotyczące lokali biorących udział w wydarzeniu można znaleźć na stronie Lokietka5.pl w zakładce Aktualności i dalej Specjały Nadodrza 2024. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPlastycy w Warszawie
Następny artykułSzefowie zespołów zażądali spotkania