A A+ A++

Czym jest tzatziki? Ten świeży i orzeźwiający sos znany jest na całym świecie

Tzatziki to tradycyjny grecki sos, który popularność zdobył na całym świecie. Przygotowuje się go z zaledwie kilku składników. Podawany jest on na zimno, dlatego stanowi doskonały dodatek do dań latem, w upalne dni.

Jego podstawą jest jogurt grecki, który w Grecji jest produkowany z mleka owczego, dzięki czemu ma kremową konsystencję.

W Polsce jednak oryginalny jogurt grecki jest trudny do zdobycia, więc najczęściej sięgamy po jego zamienniki. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na skład jogurtu – najlepszy będzie ten, który nie zawiera mleka w proszku, żelatyny, stabilizatorów ani konserwantów. Powinien on zawierać głównie mleko oraz żywe kultury bakterii.

Jak zrobić tzatziki? Prosty i smaczny dodatek do mięs i warzyw

Przygotowanie greckiego sosu jest bardzo proste i zajmie nam dosłownie kilka minut. Potrzebujemy do tego:

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy szczyptę soli, mieszamy i przekładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.

  2. Miętę drobno siekamy i mieszamy z jogurtem.

  3. Czosnek obieramy, rozgniatamy i łączymy z oliwą oraz solą w małej miseczce.

  4. Do jogurtu dodajemy starty ogórek, czosnek i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i, w razie potrzeby, dosalamy do smaku.

Jak przygotować sos tzatziki, by smakował jak w greckiej tawernie?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść tzatziki? To skarbnica zdrowia

Tzatziki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych.

Jogurt grecki, będący bazą sosu wspomaga pracę jelit i przywraca ich prawidłową florę bakteryjną. Pomaga on także wchłaniać wapń i żelazo oraz dostarcza białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i zdrowych kości.

Oliwa z oliwek, nazywana płynnym złotem, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wspiera odporność. Czosnek, znany ze swoich właściwości antybiotycznych, pomaga w zwalczaniu infekcji, szczególnie tych dotyczących górnych dróg oddechowych.

Z kolei ogórek, ostatni składnik sosu, odkwasza organizm, pomaga usuwać nadmiar wody i wspiera walkę z zaparciami oraz powolną przemianą materii.

Zmysłowe smaki: Sos holenderski INTERIA.PL

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułStarachowicki Festiwal Smaków
Następny artykułZadziwiła cały świat. Historia o niej zapomniała, czy nowy film to zmieni?