Pistacje są bardzo kaloryczne, ale przy tym wyjątkowo odżywcze i bogate w składniki mineralne. Połowę ich składu stanowią tłuszcze, ok. 20 proc. to bardzo wartościowe białka oraz węglowodany, błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały takie jak:
-
witaminy z grupy B
-
witamina E
-
wapń
-
magnez
-
żelazo
-
potas
-
fosfor
-
cynk.
Pistacje mają mnóstwo zalet. Wpływają korzystnie na zdrowie układu krwionośnego, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej oka, usprawniają pracę jelit oraz zapobiegają zaparciom. Orzechy te zawierają cenne antyoksydanty, które zwalczają szkodliwe działanie nadmiaru wolnych rodników w organizmie, zmniejszając ryzyko niektórych chorób, np. nowotworów. Pistacje wspierają też walkę z cukrzycą i wzmacniają układ nerwowy.
Najzdrowsze pistacje to oczywiście te najmniej przetworzone, ale od czasu do czasu, szczególnie latem, możemy zaszaleć i przyrządzić na ich bazie pyszny deser, jakim są domowe lody pistacjowe. Jak je przyrządzić?
Lody pistacjowe123RF/PICSEL
Przepis na najlepsze lody pistacjowe
Składniki:
- 200 g łuskanych pistacji
- 300 g mleka skondensowanego słodzonego
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Pistacje obierz dokładnie z łupin i zmiel na pastę.
2. Pastę z pistacji wymieszaj z mlekiem skondensowanym i 100 ml śmietanki.
3. Schłodzoną śmietankę ubij z pastą waniliową. Wmieszaj do niej masę pistacjową.
4. Gotową masę pistacjową przełóż do pojemnika do mrożenia i szczelnie zamknij. Wstaw do zamrażarki na minimum dziewięć godzin.
5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
„Ewa gotuje”: Lody z mascarpone i czekoladąPolsat
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS