Na warsztatqulinarny.pl/szkolenia/zajecia-food-pairing/ odnajdziesz więcej informacji o food pairing.
Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do sztampowych połączeń smakowych, nie znaczy to, iż zestawianie ze sobą dań, które na pozór kompletnie się wykluczają, nie może dać ciekawych i, co najistotniejsze, smacznych efektów. Uświadamiamy sobie to na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz smak miało z pewnością otwarcie się na obce zwyczaje kulinarne oraz możliwość zakupu niedostępnych dotychczas w naszym kraju produktów spożywczych. Dzięki temu chociażby zestawienie mięsa z egzotycznych owocami rzadko już szokuje. Ci, którzy zasmakowali w niespotykanych fuzjach smaków częstokroć podejmują swoje doświadczenia i samodzielnie próbują jeszcze bardziej niezwykłych zestawień. Żeby te jednak przyniosły wyczekiwane skutki, powinno się przedtem zaopatrzyć się w odpowiednią wiedzę.
Food pairing – łączenie smaków w zgodną, niezwykłą całość
Jeśli chcemy, by nasze kulinarne przygody naprawdę były przyczyną ekscytacji oraz pozwalały odnaleźć nowe smakowe przyjemności, należy działać zgodnie z kanonami przyjętymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, rzecz jasna, są zaledwie wskazówkami, o których nie można zapominać, żeby smaki zespalają się w zgodną, ale niebanalną całość. Najlepiej uczynimy, jeśli przyswoimy sobie food pairing. Tak tytułuje się się umiejętność mieszania ze sobą smaków, które w powszechnym przekonaniu uważane są za całkiem od siebie odmienne. Wszystkie zasady food pairingu są jednakże dokładnie przemyślane i poparte szeroką wiedzą z zakresu biochemii, dotyczącą zwłaszcza proporcji danych substancji w wykorzystywanych produktach. Food pairing traktuje nie tylko o posiłkach, lecz także o napojach (w tym tych zawierających alkohol).
Food pairing. Czy można się tego nauczyć?
Food pairing wymaga instynktu i dużej wyobraźni, aczkolwiek to nie one będą kluczowe. O wiele bardziej jest istotna teoretyczna wiedza z zakresu zawartości różnych substancji w komponentach potraw oraz tego, jak reagują one z innymi składnikami. W związku z tym trafnym posunięciem będzie udział w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez zawodowego szefa kuchni – zwłaszcza, iż przekazanie koniecznej wiedzy trwa zazwyczaj kilka godzin.
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS