A A+ A++
Robiąc zakupy, fundujesz nowe ubrania dzieciom z placówek opiekuńczo-wychowawczych. Ruszyła 7. edycja akcji “Ubrania od serca”

Robiąc zakupy, fundujesz nowe ubrania dzieciom z placówek opiekuńczo-wychowawczych. Ruszyła 7. edycja akcji “Ubrania od serca”

Źródło zdjęć: © materiały partnera

22.05.2024 15:41

Dokonując codziennych zakupów, możesz wspomóc dzieci i młodzież z placówek opiekuńczo-wychowawczych. To bardzo proste! I bardzo potrzebne.

Ubrania od serca

Po raz siódmy wystartowała akcja “Ubrania od serca”, w ramach której podopieczni placówek opiekuńczo-wychowawczych otrzymają bony na zakup wybranych przez siebie, wymarzonych ubrań.

Zasady akcji są bardzo proste. Zbieramy fundusze, które następnie są zamieniane na bony. Bony przekazywane są dzieciakom. Młodzież może pójść do sklepu i wybrać sobie samodzielnie ubrania. Czy to będzie tiul, czy to będą cekiny, czy swetry, to jest ich wybór. Fajna jest ta akcja, ponieważ uczy samodzielności, dokonywania wyborów i dysponowania budżetem. To bardzo istotne podczas wchodzenia w dorosłość – powiedziała w “Dzień Dobry TVN” Anna Starmach, ambasadorka marki Vizir, współorganizatora akcji.

Każdy może dołożyć swoją cegiełkę do tego szczytnego celu. Wystarczy, że do 14 czerwca podczas codziennych zakupów w sklepach wybierzecie produkty marek wspierających akcję: Vizir + Fairy Effect oraz płyn do mycia naczyń Fairy Cytryna (o poj. 900 ml). Część z dochodu ich sprzedaży zostanie przeznaczona na zakup kart podarunkowych, które dzieci z placówek opiekuńczo-wychowawczych będą mogły zamienić naswoje wymarzone ubrania.

Sprawczość, której brakuje na co dzień

Celem tej akcji nie jest wyłącznie zaopatrzenie szaf podopiecznych placówek opiekuńczo-wychowawczych w nowe ubrania. Bardzo istotne jest to, że dzieci same będą mogły zdecydować o tym, jakie rzeczy chcą kupić. Samodzielne zakupy nie tylko sprawią radość, ale też będą lekcją odpowiedzialności i zarządzania własnym budżetem, co zaowocuje lepszym startem w przyszłość.

To, co dla nas wydaje się oczywiste, dla dzieciaków, które wychowują się poza własną rodziną, oczywiste nie jest. To, że mogą zadecydować o sobie w sytuacji, w której z reguły nie decydują o swoim losie, jest bardzo ważne – mówi Iwona Niemasz, prezeska Towarzystwa Nasz Dom, partnera akcji “Ubrania od Serca”. – To buduje pewien rodzaj tożsamości i poczucia wartości. To, że mogą zdecydować, w co będą ubrani. Przecież wiemy, jak ubranie jest ważne dla nas, dorosłych, a tym bardziej dla dzieciaków. Poprzez ubrania możemy pokazać swoją niezależność, czasami swoje poglądy. Ważne jest też to, że uczymy dzieciaki podejmowania decyzji i ponoszenia konsekwencji tych decyzji. Trzeba pamiętać, że to jest bardzo istotne, jeśli chodzi o budowanie nowego, młodego człowieka – podkreśla.

Siódma edycja: czas start!

To już siódma edycja “Ubrań od Serca”. Ze środków zebranych w poprzednich latach dzięki sprzedaży detergentów do prania Vizir, zakupiono ponad osiem tysięcy voucherów. W tej edycji, poprzeczka została zawieszona jeszcze wyżej. Po wprowadzeniu produktów Vizir +Fairy Efekt z mocą usuwania tłuszczu, do programu dołączyła marka Fairy. Obie marki łącząc siły w tegorocznej odsłonie kampanii, postawiły sobie bardzo ambitny cel, by pomoc sumarycznie dotarła do 10 tysięcy [MM1] podopiecznych placówek opiekuńczo-wychowawczych z całej Polski*.

Mam nadzieję, że w tym roku pobijemy rekord i zobaczymy jeszcze więcej uśmiechniętych twarzy – mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Anna Starmach.

Tegoroczna akcja już wystartowała. Zainaugurowały ją warsztaty kulinarne z ambasadorkami marek Vizir i Fairy – Anną Starmach i Katarzyną Dowbor, w których brali udział podopieczni ośrodków opiekuńczo-wychowawczych z Przemyśla i Mrągowa. Uczestnicy przygotowali paprykowo-pomidorowy sos z własnoręcznie wykonanym, domowym makaronem. Danie zachwyciło Katarzynę Dowbor. 

Sos był fantastyczny i na pewno go powtórzę – przyznała Katarzyna Dowbor.

Jeśli także masz ochotę na makaron z aromatycznym sosem z pomarańczowej papryki i pomidorów, poniżej znajdziesz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony makaron z aromatycznym sosem z pomarańczowej papryki i pomidorów z dodatkiem zielonych szparagów i sera parmezan

Składniki na domowy zielony makaron

– mąka pszenna 300 g + około 50 g do podsypania

– 3 jajka

– 50 g liści zielonego szpinaku świeżego

– 5 g natki pietruszki

– 5 g liści świeżej bazylii

– 5 łyżek oliwy z oliwek

– woda zimna około 30 ml

– sól do gotowania

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajka i wodę umieszczamy w misce.

Szpinak, natkę pietruszki i bazylię blendujemy z oliwą z oliwek na gładką masę. Dodajemy ją do miski z mąką, jajami i wodą i całość wyrabiamy na jednolitą masę (ręcznie lub za pomocą mixera planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta).

Wyrobione ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym lub zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min.

Po tym czasie dzielimy je na dwie lub trzy części i za pomocą maszynki do makaronu z końcówką do lasagne wałkujemy ciasto na płaty o grubości ok. 3 mm. Następnie płaty ciasta przepuszczamy ponownie przez maszynkę, tym razem z końcówką na spaghetti lub tagliatelle.

Pocięty makaron przesypujemy mąką i odkładamy na 15-20 min.

Po tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Składniki na sos z pomarańczowej papryki i pomidorów z dodatkiem świeżych szparagów i ziół:

– 2 szt. Papryki pomarańczowej

– 2 szt. Pomidorów pomarańczowych lub żółtych

– 1 ząbek czosnku

– 1 cebula

– 1 marchewka

– 150 ml bulionu warzywnego

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– 100 ml śmietanki 30 proc.

– świeża bazylia, natka pietruszki, oregano

– sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykę w całości delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy na 10 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Upieczona paprykę przekładamy do miski i szczelnie zakrywamy folią spożywczą, żeby łatwo było z niej zdjąć skórkę. Obraną paprykę kroimy w kostkę.

Pomidory nacinamy i oblewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki, a następnie schładzamy w zimnej wodzie z lodem.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, wszystko smażymy przez około 5 min. Dodajemy bulion warzywny i dusimy do momentu, aż woda odparuje.

Tak przygotowany sos blendujemy, następnie dodajemy śmietankę, gotujemy do chwili zagotowania, doprawiamy do smaku.

W osobnym garnku gotujemy wodę. Obieramy szparagi, ucinamy końcówki, gotujemy we wrzątku przez ok. 30-60 sek.

Ugotowane szparagi kroimy i podsmażamy z czosnkiem na maśle.

Sos mieszamy z makaronem, na wierzch układamy pokrojone szparagi, świeże zioła i tarty parmezan.

*licząc wszystkie edycje kampanii.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBiblioteka ma patrona. To zasłużony dla miasta prawnik, historyk i publicysta
Następny artykułŁascy policjanci brali udział w grze terenowej “100 zagadek na 100-lecie szkoły”